В община Тетевен се проведе празникът на Тетевенската саламурата


Община Тетевен се превърна в притегателен център на забавата, приятния релакс, различни рибни изкушения и множество събития, а всичко това се случи по време на първото издание на празника на Тетевенската саламура.

teteven (1)В събитието се включиха представители от гр. Тетевен и 5 кметства от Общината – Рибарица, Черни Вит, Дивчовото, Голям извор и Гложене. Представиха се традиционни за всяко населено място рибни ястия, които се превърнаха в своеобразна кулинарна изложба с дегустация. Община Тетевен демонстрира на живо приготвянето на тетевенска саламура, състоя се и изложба на рибарски принадлежности, зарибяване и демонстративно хвърляне на срекме във водите на река Вит. Програмата бе изпълнена с песни и хора на фолклорни състави от читалищата на селата – Гложене, Черни вит, Рибарица и съответно на домакина НЧ „Съгласие 1869“ гр.Тетевен. Подкрепа в празника оказаха и учениците от клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Георги Бенковски“, които раздаваха кулинарни книги с рецепти на ястия от традиционната тетевенска кухня. Празненствата завършиха с народно веселие и кръшно хоро на мегдана.

Това първо издание на Тетевенската саламура, се очаква да се превърне в традиционно. Дойдоха гости от цялата страна, които се насладиха на вкусната рибна чорба и красотите на града – природните забележителности и прекрасните условия за туризъм. Събитието може да се определи както като културен, така и като туристически продукт изпълнен с редица мероприятия, които оставиха приятни спомени у всички присъстващи.

 

 

 

 

 

 

Коментари