В Ловеч се проведе учение за неотложни и спасителни действия при наводнение


Днес в Ловеч се проиграха неотложни и спасителни действия при наводнение. Проведено бе учение с щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия в частта му за наводнения. То бе планирано от зам.-кмета инж. Пенка Николова и проведено от кмета Минчо Казанджиев, ръководител на щаба, и е на основание заповед на областния управител.

вода

     Целите на проведеното учение са повишаване подготовката на членовете на общинския щаб по привеждане в изпълнение на плана за защита при бедствия на община Ловеч и управление на процесите по оказване на помощ на населението при наводнение; подобряване и усъвършенстване на координацията, взаимодействието и практическите умения на органите на управление и силите от Единната спасителна система.

     Учението премина на два етапа – организация на дейността на щаба и практически действия на съставните части на Единната спасителна система за ликвидиране на последствията от наводнението. Теоретичната част се проведе в общината, а практическата – на мястото на събитието – ЦДГ „Първи юни“, детска ясла № 3 „Мечо Пух“ и Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Димитър Димов“, където са „наводнени“ дворовете. Отделно има „наводнени“ подземни помещения на жилищни и обществени сгради в града, закъсали автомобили в наводнени участъци на уличните платна. Количеството паднали валежи в последните 12 часа е 40 литра на кв. м, повишени са нивата на реките и язовирите.

Дадени бяха конкретни предложения за вземане на решение за въвеждане в изпълнение на общинския план за защита при бедствия, обявено бе бедствено положение и поставени задачи на силите за реагиране (институциите, експлоатационните дружества в града и доброволното формирование към общината) за изпълнение на мерките за ограничаване и ликвидиране на произшествието и на мерките за защита на населението.

  вода2   Участниците в учението бяха запознати с наличната техника на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за справяне в ситуация на наводнение – специализиран автомобил, оборудван с пожаротехническо въоръжение, за бързи и адекватни действия при наводнение с екипаж от четирима бойци и един командир, както и моторна лодка с възможност за акостиране и маневриране, костюми за работа в студена вода и водолазно оборудване.

По време на учението днес бе коментирана и фактическата ситуация. При измерени 60 литра на кв. м валежи в Ловеч (дъжд валя цялата нощ и продължава) няма нито едно обаждане за създадени проблеми. Няма и сериозни завирявания в града, с изключение на едно до мелницата на бул. „Освобождение“, дъждоприемните шахти са почистени и водата се е оттеглила. Отстранени са паднали камъни по пътя покрай Пресечената скала, премахнато е дърво, паднало върху автомобил, няма пострадали.

     Като цяло в града шахтите са изчистени, канализацията функционира нормално, няма проблеми по водопроводната система, качеството на водата е с непроменени показатели.

Коментари