В КУХНЯТА С ИВАНКА ЦЪРОВА: Печен шаран с хрупкава бадемова коричка


Никулден е един от големите християнски празници. Задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи. Най-често това е шаран, тъй като според поверието шаранът е „слуга на св. Никола“.

Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, силни вълни пропукали пода й. Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Затова има обичай да се жертва шаран в чест на светеца.

На този ден всеки трябва да си хапне риба. Също така всеки трябва да си измие и изсуши люспи от никулденския шаран и да ги носи в портмонето си, за да има пари през цялата година.

Ще ви предложа рецепта с иначе съвсем традиционния шаран, но приготвен по един различен начин. Освен че е интересна и нестандартна, рецептата е и много лесна.

Продукти за 6 порции:

1 бр. шаран, около 1,5-2 кг.

шепа филирани бадеми

сол, черен пипер на вкус

5 лъжици зехтин или слънчогледово олио

За гарнитура:

1 кафена чашка ориз

½ кг спанак

300 гр. гъби печурки

5 лъжици зехтин

Сол, черен пипер на вкус (когато готвите със спанак, внимавайте със солта, защото спанакът има естествена соленост)

3 връзки репички

6 стръка пресен чесън

½ връзка магданоз

6 листа маруля

2-3 лъжици зехтин или слънчогледово олио

сол на вкус

1 лимон

Почистваме шарана от люспите. Ако това ви се стори трудно, може да го полеете с гореща вода от двете страни или да го напръскате с оцет и да изчакате няколко минути. Така люспите ще се отстраняват по-лесно. Изкормваме шарана и го измиваме обилно със студена вода. Перките и опашката най-лесно се изрязват с лозарска ножицаJ. Отстраняваме главата и нарязваме рибата напречно на гръбнака на шайби. Овкусяваме със сол и черен пипер.

Докато рибата се овкусява, правим гарнитурата. Отрязваме коренчетата на спанака. Накисваме обилно в студена вода за около 10-15 минути. (Съдът трябва да е голям, за да може да има достатъчно вода.) Разбъркваме през 2-3 минути. Това е начинът да измием спанака много добре и да избегнем възможността около жилките да останат частици почва, която да хрупа неприятно след това. При този начин на измиване почти цялата нечистотия пада на дъното на съда, в който спанакът е накиснат, и е достатъчно едно обилно изплакване под течаща вода, за да стане той напълно чист. Отцеждаме го и го нарязваме на ленти с ширина около 1 см.

Гъбите се мият най-лесно, като ги сложим в здрав полиетиленов плик, добавим 1 лъжица брашно и залеем с вода. Свиваме гърлото на плика и го разтърсваме интензивно за около 30 секунди. След това само изплакваме обилно с течаща вода. Нарязваме гъбите на едро (половинки или четвъртинки, а малките – цели). В дълбок тиган или в тенджерка запържваме леко гъбите, добавяме спанака. Задушаваме леко, докато спанакът спадне, но без да допускаме да си промени цвета. Добавяме почистения и измит ориз, сол, черен пипер, по малко сушени джоджен и девесил. Заливаме с три-четири кафени чашки бульон или гореща вода. След като заври, намаляме температурата на възможно най-ниската степен, захлупваме с капак и оставяме да се задушава половин час. На десетата минута разбъркваме само веднъж и повече не бъркаме, защото оризът ще се скашка.

Печен шаран с хрупкава бадемова коричка
Печен шаран с хрупкава бадемова коричка

Продължаваме с рибата. На дъното на тава поставяме хартия за печене и я намазваме с мазнина. Нареждаме филиите шаран една до друга, като внимаваме да не се допират. Посипваме горната повърхност на всяко парче с филирани бадеми и ги притискаме да се уплътнят. Напръскваме с мазнина. Поставяме във фурна, предварително загрята до 200 градуса. Намаляме на 180 градуса и печем половин час,докато бадемите се зачервят.

Докато шаранът се пече, а оризът с гъбите и спанакът се задушават, правим салата от репички и магданоз, която овкусяваме със сол, оцет и зехтин.

Порцията оформяме с по едно парче риба, известно количество ориз със спанак и гъби, освежаваме със салатка от репички и магданоз, поставена върху листо от маруля и стрък пресен чесън. Поднасяме с резен лимон.

Противно на общоприетото, ще Ви предложа да комбинирате това ястие с розе.

Добър апетит и наздраве!

Инж. Иванка Църова 

Коментари