В КУХНЯТА С ИВАНКА ЦЪРОВА: В очакване на Коледа


В очакване на Коледа

Идва! Поредната Коледа. Какво е тя? Дали е блясъка на светещите лампички, или топлината на домашното огнище? Лудешкото пазаруване в огромните бездушни магазини, или опърпаната картичка, сътворена от детски ръчички? Дали е повече тичането от парти на парти, или удоволствието от споделения домашен мързел? Разкрасяване до анонимност, или раздърпана пижама и тътрене на домашните чехли чак до обяд? Какво е тя? За всеки е различна. В това е нейния чар. И не пречи да смесим и едното и другото.

Но това, без което нито една Коледа не минава в къщи, са сладките аромати на канела и карамфил, мекото ухание на портокал и ром, замайващия остър дъх на кардамон и звездовиден анасон. И всичко това събрано в букета на коледните кейкове.

От години установих нещо много интересно. Иска ми се да подарявам коледни подаръци. Но какви да  са те? Не можеш да си сигурен на кой какъв е вкуса, не се знае дали ще го уцелиш с подарък. Ами ако не успея да избера точното за всеки? Ако не си хареса подаръка? Или ще го изхвърли, или ще се чуди къде да го остави, за да не го гледа постоянно. За това, правя кейкове. Подготвяни седмици преди Коледа, направени с много любов. Изпълващи къщата с уханията на Коледа. Всички ги обичат и им се радват, хапват си ги с удоволствие и запазват дълго спомена от споделеното добро преживяване.

Подготовката за коледните кейкове започвам още средата на Декември. Правя сладко от портокалови кори, чипс от портокали за украса и ароматен ром с подправки за овкусяване.

Сладко от портокалови кори:

Преди за започнем, измиваме портокалите с топла вода, препарат за миене на съдове и четка. Изплакваме обилно пак с топла вода.

Сладкото се прави много лесно, не са необходими специални умения. Можем да го направим във всякакви количества, за това давам технология как се приготвя принципно. Никога не е излишно да имаме повече от колкото ни е нужно за кейка, тъй като можем да го използваме за всякакви други цели, дори и да си го хапваме директно за десерт.

Обелените портокалови кори почистваме от рехавата бяла вътрешна част. Корите трябва да останат дебели около 3 до 5 мм. Нарязваме ги на кубчета с размер приблизително 5-6 мм. Измерваме ги на обем с някакъв домашен съд- чаша, купичка или друго. Това ни е нужно, за да дозираме после захарта. Заливаме ги с вода и нагряваме до кипене. Изхвърляме водата и измиваме парченцата кора. Заливаме ги с ½ от първоначалния им обем вода и слагаме същия обем захар. (Примерно 1 чаша кори, ½ чаша вода, 1 чаша захар). Варим, докато корите станат леко прозрачни и част от водата се изпари. Сиропът трябва да е толкова гъст, че ако капнем в дълбока чаша пълна с вода, капката да стига до дъното без да се разтвори. Когато стане толкова гъсто, добавяме за всеки 3 чаши кори по ½ чаена лъжичка лимонена киселина. След 1 минута сладкото е готово. Разсипваме в чисти съдове с плътно затварящ се капак и съхраняваме в хладилник до момента на употребата му.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Чипса от портокали ще използваме само за декорация. Можем да го оформим и като играчки за елха. Нарязваме портокалите с остър нож на филийки дебели около 5 мм. Важно е да се реже с остър нож, защото не бива да са раздърпани и наранени. Работим внимателно, за да не ги разкъсаме. Не бива да са по-тънки от 5 мм защото портокала е почти само вода. Ако го нарежем на по-тънки филийки, при съхненето ще стане на дупки. Много леко и внимателно, без да натискаме, попиваме с кухненска хартия излишния сок. Нареждаме филийките в тава покрита с хартия за печене. Сушим за едно денонощие във фурна на 80 о С и включен вентилатор. Същия ефект можем да постигнем и ако ги поставим върху радиатори на парното отопление, само че там сушенето ще продължи по-дълго време. Сушим докато станат напълно твърди. През това време обръщаме няколко пъти. Внимаваме да не ги разкъсаме, защото понякога се залепват за хартията.

Ароматен ром

Слагаме в хаванче 5 шушулки кардамон, 7-8 карамфилчета, 3 звездовидни анасона. Счукваме. Изсипваме в съд с добре прилепващ капак. Добавяме 2 пакетчета канела. Заливаме с 200-300 мл. Ром. Затваряме капака и го забравяме за 1 седмица. Прецеждаме през няколко пласта марля преди употреба.

Всички тези неща ще използваме след седмица, когато с тях ще приготвим коледен кейк.

Ще ви предложа и пълнен джолан за празничната вечеря.

Инж. Иванка Църова

Коментари