Въпрос за милиони! Как се издържат Христо Иванов-Пинокио и “Да(Й), България”?

Лаборантните инженери на политически ГМО-та трябва да разберат, че сиромахомилството отдавна не върви, просто защото наивниците свършиха


За 24 месеца – толкова време един български политик, макар и провалил се, е без доходи. Поне не и документирани.  Колкото и да са благосклонни, няма избиратели, които да простят един партиен лидер, докато се бори за тяхната подкрепа, да ги прави на глупаци. Точно това се опитва да стори – ГМО-политикът Христо Иванов – “Пинокио”, пише БЛИЦ.

Декември 2015 г. той напусна министерското кресло, което му осигуряваше легални доходи. Какво е работил след това? Няма информация. Известно е, че не се е върнал в грантовия Български институт за правни инициативи, чийто управител беше до средата на 2014 г. Тогава се разбра, че БИПИ всъщност е с нередовни отчети. Разбра се, че макар да го играе “борец” за съдебна реформа, Христо Иванов дори не може да е адвокат, защото не си е плащал адвокатските такси.

Декември 2016 г. Христо Иванов стартира нов бизнес. Стана политик. По документи, обаче, той не получава заплата на новото си поприще. Точно преди година, ГМО-партията на Пинокио гръмко промотираше, че се издържа от дарения. Беше открита и специална банкова сметка на името на новия партиец. Ако се вярва на информацията на “Да(Й), България” събраните средства са над 150 000 лв. Отчетът на Христо Иванов показва, че за периода 20 декември 2016 г. – 31 май 2017 г.  разходите за трудови възнаграждения, осигуровки и командировки са “0” (нула) лева. Следващ отчет на “Да(Й), България” няма.

От официалните данни на провалилото се на предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017 г. политическо ГМО, подадени в Сметната палата, става ясно, че предизборната кампания на “Да(Й), България” е струвала 263 455 лв. И понеже структурата на предизборните дарения изисква тяхното оповестяване, още тогава се разбра, че спонсори на партията са били нейните провалили се кандидати за депутати и най-вече служители, работещи или свързани с обвиняемия Иво Прокопиев и кръга “Капитал”. Сред дарителите на “Да(Й), България” излезе името и на съпругата на друг скандален бизнесмен – Огнян Донев, който после си ги взе обратно. Дарените 5000 лв. бяха отишли за реклама в поръчковия сайт на Донев – “Клуб Зет”.

Какво става ясно от сметките и отчетите, изготвени не от данъчна ревизия, а от “Да(Й), България”? Става ясно, че работещите в лъскавия офис на ГМО-то на бул. “Драган Цанков” живеят на фотосинтеза. Нищо, че само едно кафе, което Христо Иванов предпочита да пие, струва от 5 лв. нагоре. А с “дясната му ръка” Антоанета Цонева (Кака Цона) и Надето Йорданова през ден-два обядват в италианска пицария на пл. “Журналист”, където цената на една пица започва от 12 лв., салатите са по 10 лв., а чаша вода е 2 лв. Без обявени публично доходи, Христо Иванов демонстрира приличен стил на живот. Зимното му яке, с която миткосва по софийските кьошета, струва минимум колкото една минимална работна заплата. И това изобщо не са най-големите разходи на играещия го “сиромахомил” Пинокио. Иванов има две малки деца, изискващи сериозни месечни разходи за покриване на най-елементарните нужди.


Продължението чете в БЛИЦ…

Коментари