Въпроси към Елисавета Панова*

Ловният сезон за отстрел на кандидат-главни прокурори е открит


Минути след 11 часа на 3-ти април. София, България. Десетки погледи са вперени в живото предаване на малката кабеларка „Евроком“. Според придиханните съобщения на медията в уречения час пресконференция трябва да даде съпругата на скандалния шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов – Елисавета. Мястото на сбирката обаче е тайно, тайни са и поканите за отбран кръг от медии, иначе представящи се за поклонници на свободата на словото и плурализма на мненията.
Останалите медии – все национални такива, представители на традиционната журналистика и с огромна аудитория просто не са желани, за да не вземат да зададат някой кофти въпрос. Те обаче не се отказват. Основен принцип в журналистиката е, че най-лошият въпрос е незададеният и затова, въпреки че очевидно са нежелани, те търсят къде ще се проведе това сакрално събитие в опит да представят цялата истина. Все пак – булката на шефа на ВКС е това. На всичкото отгоре – уличена в пазаруване на имоти на скандално ниски цени и опасно тесни връзки с героите на месеца – собствениците на фирма „Артекс“ семейство Мирянови. А до този момент фамилия Панови си мълчи, подминавайки арогантно всеки въпрос по темата.
„Защо искам да докосна тази жена, въпреки че я мразя“, разнася се внезапно сърцераздирателен стон от латино мачо, който изпълва с мускулите си малкия екран. Въпреки обещаното живо излъчване на пресконференцията по „Евроком“, програмата е прекъсната от сапунката „Истинският Родриго“, която явно по спешност запълва дупката в ефира. Докато героят от сериала къса ризи по любимата си, в центъра на София, на метри от МВР се разразява друг не по-малко значим латино сюжет.
Оказва се, че непоканенините медии все пак са си свършили работата и са намерили мястото, на което трябва да се проведе пресконференцията на г-жа Панова. Промяната в плана явно докарва шок на съпругата на Лозан Панов и тя взема решение по Сталински – няма събитие, няма проблем. И отменя пресконференцията.
Насъбралите се медии пред малкия център, отдаващ зали под наем, на улица „Шести септември“ обаче са твърде много. Те искат да знаят къде е Панова и защо така упорито се крие от въпросите им. Вместо това на мястото идва полиция, която събира личните карти на представителите на медиите…
Латино мотивът в случката обаче далеч не е най-притеснителното нещо в създалата се ситуация. От близо месец в страната гърми скандал, в който основните фигури са все лица, пазарували от „Артекс“ на изумително ниски цени апартаменти. И, да – все високопоставени такива. Сред тях са зам.-шефът на ГЕРБ и вече бивш председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, вече бившата правосъдна министърка Цецка Цачева, няколко също подали оставка зам.-министри. И разбира се – Лозан Панов и жена му Бети.
На последните двама всъщност случката е безкрайно странна. Имотът е купен за много малко пари като право на строеж. В момента обаче там се извисява очевидно построен блок, в който семейството си има голямо жилище. Но по документи апартаментът е собственост на фирмата на Панова, а самото семейство се води, че плаща наем само на себе си. И всичко това липсва като данни в имуществените декларации на Панов. (Той явно не обича да декларира подобни неща, както се видя и от факта, че вече е глобен с потвърдено от две съдебни инстанции решение за укриване на подобна информация с отказа си да подаде предишна декларация – б.а.)
Въпреки отказа си да обяснят на обществото странните имотни отношения, в които са оплетени обаче, Панови се оказаха „помилвани“ от едни медии, числящи се към политико-икономическия кръг „Капитал“. Същите медии се оказаха и единствените с покани за отменената пресконференция. В същото време представителите на тези издания оглозгаха жив шефа на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, за който също бе извадено, че имал сбъркана декларация пак за апартамент. Към него последваха лавина от въпроси, преследване по различни събития и десетки репортажи с укорителен привкус. Което по принцип е напълно нормално за истинската журналистика, стига да няма двоен аршин. Както всеки висш чиновник и Георгиев задължително дължи отговори на обществото при разминавания между декларирано и реално придобито имущество. Когато обаче укорът е към един, а към друг медиите се държат все едно е Бог, въпреки че подминава паството си като малка гара и отказва дори да мъцне какво е правил, няма как да не се запитаме какво се случва тук.
А отговорът идва от самите „капиталци“. Цял ден във вторник кръгът около подсъдимия олигарх Иво Прокопиев заливаше социалните мрежи с възгласи на радост, че „кандидатурата на Георгиев за главен прокурор оттече в канала“. За незапознатите с дворцовите интриги, в последните месеци изданията от кръга „Капитал“ упорито тиражират името на шефа на КПКОНПИ като една от възможните кандидатури за главен прокурор. Другата – лансирана пак от тях е тази на шефа на Специализирания апелативен съд Георги Ушев. И двамата са обект на неспирни атаки именно от Прокопиевата чета. Просто защо явно кръгът „Капитал“ отчаяно иска  този главен пост да бъде овладян от посочен от тях човек. Интересно е, че точно „Капитал“ лансира тези имена като кандидати за главен прокурор, без подобна информация да е намирала потвърждение досега.
И това не е нещо ново – спомняте си, че самият премиер Бойко Борисов заяви преди време, че именно Прокопиев му е „вкарал двама-трима министри“ при първия му кабинет. Сега двама от тях – Симеон Дянков и Трайчо Трайков са подсъдими именно с разградския олигарх за доста съмнителната сделка по продажбата на остатъчния дял на ЕВН, която доста мирише, че е в ущърб на държавата. Така че явно Борисов не е излъгал за тези „опасни тесни връзки“.И очевидно в момента тече нов опит за овладяване на властта през задния вход – от хора, които на избори печелят гласове, колкото са членовете на малка окръжна библиотека, но имат амбиции и желание да държат държавата в своята примка.
Какво ще се случва занапред – предстои да видим. Но всеки път, когато видите задъхани репортери да тичат след някой чиновник, а да завъртат глава на другата страна и да мълчат като риби при сходен казус, знайте едно – Сезонът за острел на кандидати за главен прокурор е вече стартирал. И по мишените на челата на този или онзи, ще се ориентирате кой (олигарх, подсъдим за приватизации – б.а.) не възприема тези фигури като удобни за него.
А ето и въпросите към съпругата Елисавета, на които все още отказва да отговори:
Кога се запознахте с господин Панов? Преди или след като разбрахте, че е кандидат за председател на ВКС?
Познавахте ли г-н Панов когато бе блъснат край Южния парк? 
Как решихте именно Весела и Пламен Мирянови да са Ваши кумове, да са свидетели на сватбата Ви.
Семейство Мирянови търсили ли са Ви за услуги, за съдействие след сватбата, по въпроси от правен характер, за консултация г-н Панов, все пак сте кумове.
Не се ли почувства притеснен господин Панов, че като новоизбран председател на ВКС негови кумове са известна фамилия архитекти, доста заможни, които той дори не познава, ако се съди по думите Ви.
Госпожо Панова, защо в нотариалния акт, който сама направихте публично достояние, е посочено, че ако по някаква причина не придобиете своя имот, той Ви бъде отнет, то тогава фирма „Артекс“ Ви дължи обезщетение – двоен размер на посочените плащания по акта, т.е. 81 000 евро по ДВЕ, прави 162 000 евро, плюс забележете – още 110 000 евро като обезщетение? 
Моля, обяснете, защо „Артекс“ ще Ви дължи 110 000 евро, ако не са ги получили?
Госпожо Панова, реалната цена на Вашия четиристаен апартамент, с два гаража, находящ се в един от най-скъпите квартали на София, в сграда от най-висок клас, с дървена ламперия в общите части, със специална настилка, струва ли – 272 000 евро, т.е. половин милион лева?
Председателят на ВКС Лозан Панов кога разбра, че живее в имот, който струва едва 81 000 евро, а видимо би трябвало да е платено за него четири пъти по-висока цена?
Госпожо Панова, къде живеехте след сватбата, преди да се нанесете в новия апартамент? 
Госпожо Панова, защо твърдите, че сте обект на натиск и на репресия, при положение, че живеете в имот, който е закупен на цена поне четири пъти по-ниска от реалната?
Госпожо Панова – три години след сделката в „Изгрев“, купувате ателие на метри от Съдебната палата – но цената на квадрат в доста стара кооперация, при това на подпокривно ниво е три пъти по-висока от тази на жилището Ви в „Дипломат“.
За какво ползвате жилището на ул. Денкоглу? 
Госпожо Панова, в какви отношенията сте с децата от първия брак на покойния Ви съпруг – Иван Ганев?
Имала ли сте спорове за имоти с тях?
Госпожо Панова, теглила ли сте неправомерно от банковата сметка на фирмата на съпруга Ви общо около 40 000 лв. непосредствено след неговата смърт и защо не сте уведомила банката за това?
Госпожо Панова, колко вестника издавате? Защо винаги търсите изяви в медии, собстевност на подсъдими лица, с издатели, които са свързани с партии, с интереси в съдебната власт?
Госпожо Панова, с какво Вашият казус е по-различен от този на Цецка Цачева, Цветан Цветанов, след като господин Панов ясно е знаел, че живее в жилище придобито в нарушение на данъчното законодателство, което се явява пряко нарушение на Етичния кодекс на магистратите…
*Наталия Финашкова, в-к „Монитор“. 
Коментари