ВСС С ПЪРВА СТЪПКА КЪМ ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ИЗТРЕЩЕЛИЯ ЛОЗАН ПАНОВ


започва най-сериозната и безпрецедентна стъпка към отстраняването на Лозан Панов като председател на ВКС. Срещу него е образувана процедура за “накърняване на съдийската независимост”, след като Панов нареди проверка по казуса “Иванчева”, завършила с разкритие на груб произвол спрямо закона и конституцията.
 
Днес съдебната колегия на ВСС отвърна, като нареди проверка на Панов, съобщи Defakto, подкрепена със 7 от общо 13 от членовете на Съдийската колегия на ВСС. „Против“ бяха 6.
 
Напомняме ви, че през 2015 г. именно заради промяната на баланса на политически и съдебни номинации в съдебната колегия с един глас се случиха събитията, довели до оставката на правосъдния министър Христо Иванов и т.нар. “опраскване на съдебната реформа”.

Поводът за безпрецедентната стъпка към Панов стана оплакването от 11 съдии от апелативния спецсъд срещу разпоредената от Панов проверка на делата за арестите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. От писмото на видни прокурори, които ги приканваха да не дават никакви материали на проверяващите, тоест да не изпълнят закона, апелативните спецсъдии не се оплакаха. А днес ВСС отказа да разисква този въпрос.

Решението на мнозинството в Съдийската колегия бе взето по предложение на Боян Магдалинчев. А по време на дългия дебат стана ясно, че от Апелативният специализиран съд допълнително са уточнили, че не се оплакват от накърнена независимост.

Това според наблюдатели е нов – но досега най-сериозен опит – за откриване на процедура за предсрочното отстраняване на Панов. По Конституция импийчмънтът на „тримата големи“ е възможен при действия, които именно нарушават независимостта, допълва Defakto.

Коментари