Всеки има по 25 000 лв. в БОНОВИ КНИЖКИ! Преди време TroyanPress писа за обира на „Елма“ от Борис Бояджиев с криминалната схема с бонови книжки

Около 2 милиона българи притежават акции за около 2 милиарда лева


Държавата прави опит да събуди „спящите акции“, които милиони от нас купиха при масовата приватизацията.  Много от собствениците на бонови книжки не са наясно – притежават ли нещо или не?

Целта на финансовото министерство е да събуди както спящите акции, така и собствениците на бонови книжки като тези, които отлежават в гардеробите някъде.

По предварителни разчети около 2 милиона българи притежават акции чрез тези бонови книжки за около 2 милиарда лева.

Кремена Пущиева има бонова книжка от 23 години. Пази и тези на родителите си. Днес, за първи път от много години се заравя в документите.

„Видях, че съм акционер от 90-те години и ако трябва да съм точна от април 1996 година. Историята с боновите книжки ми прилича на, как да кажа, минало свършено време. „Има ценни книжа с номинал 1400 лева, как звучи“, коментира Кремена Пущиева.

Масовата приватизация от 1996 мина под мотото „Предприятия за милиарди, създадени с общ труд, ще сменят собствениците си”.

Идеята днес е всеки собственик на акции да ги прехвърли към избран от него инвеститор в рамките на една година. Ако не го направи, спящите книжа автоматично ще отидат в специално създаден фонд.

Собствеността като дял във фонда ще се пази 5 години. Но ако и след това собственикът не си ги потърси, парите му ще се национализират и ще отидат в Сребърния фонд.

Според брокери идеята е добра.

„Дори хартията да е изгоряла, да е изчезнала, да не могат да я намерят в гардероба, ако хората дори имат само спомен, че са участвали в масовата приватизация, могат да пороверят дали те нещо притежават”, посочва Димитър Георгиев – брокер.

В момента таксите, които трябва да се платят за прехвърляне на акциите, често пъти са по-големи от стойността им. От Централния депозитар, където се съхраняват данни за всички книжа, коментираха, че таксите ще бъдат намалени.

„Да ги изровят от гардеробите, дюшеците, да се подсетят. Всъщност хората дори и 20 лева да вземат срещу тези акции, ще са им от полза”, отбелязва Васил Големански – изпълнителен директор на Централния депозитар.

Кремена може да продаде акциите си или да ги прехвърли на инвестиционен посредник, който да ги управлява и да получава дивидент.

„Като начало би трябвало да си изясня въпроса дали всяка една от тези три книжки – моята и на моите родители, е спяща. И ако не е спяща, какво е най- добре да направя, за да я събудя и да продължа да оперирам с нея“, споделя Кремена.

Ако обаче се окаже, че акциите са от фалирали предприятия, които никак не са малко, тогава семейството не притежава нищо. По по-голямата част от сметките не е имало движение повече от 20 години.

Коментари