ВОЙНАТА НА ЕЛХИТЕ! Трън скочи на Димитровград! Троянската елха – номер 1!

Очаквайте класация на трите най-високи елхи в България


Тази сутрин говорихме с кмета на Трън, който очаква екипа на НОВА ТВ за меренето и на Трънската елха. Какво се случи до сега. Троянската елха бе обявена за най-високата в Европа. Кметът на Димитровград скочи на троянската като заяви претенции за по-висока елха, а кметът на Трън скочи на Димитровград с претенции за второто място. На 31 декември 2018 година ще обявим резултатите в класацията за трите най-високи елхи в България.

Ето класацията на най-високите елхи в Света на ТОП 10 на  най-високи Елхи в Света от 2016г.  и линк: https://www.10te.bg/lyubopitno/10-te-nay-golemi-koledni-elhi-v-sveta/

Най-високата елха в Европа за 2016г. в Прага, Чехия с височина 21,95 метра.
Най-високата елха в Европа за 2016г. в Прага, Чехия с височина 21,95 метра.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Най-висота елха в света в Италия
България до сега не е обсъждана нито веднъж в класации на най-високите елхи, днес има прецеденти от Троян, Димитровград и Трън. С изненада разбрахме, че в Димитровград имат най-голямата елха, цели 35 метра и с радост очакваме да влезе в класациите на световните рекорди. Това е повод за радост и гордост на всички в България, през 2016 година, когато е правена класацията по-горе, същата елха в Димитровград, трябва да е била също украсена, но никой не разбра докато не грейна Троянската елха. 
1. На 04 Декември 2018г. грейна най-високата елха в Европа в Троян. Елхата бе обявена, че е 24,60 метра. По традиция в Троян освен общината и всяка фирма украсява коледно дръвче. Преди 1989г. в Троян имаше традиция, всички заводи да украсяват елхи и коя от коя по-висока. Пред Лесопласт, през Хумес, пред ХФЗ (сега Актавист), пред Машстрой, пред Елпром, пред Витекс, Мебел и Керамиката и пред Хлебозавода, естествено и пред Общината.
Троянската елха, която на 04.12.2018г. по Нова ТВ бе обявено, че е висока 24.60 метра
Троянската елха, която на 04. 12. 2018г. по Нова ТВ бе обявено, че е висока 24.60 метра
Днес в Троян за  Коледната украса се грижи основно общината. Освен Коледното дърво на площада общината е украсила и някои от по-важните улици в града за радост на гостите и жителите на Троян. Освен общинската елха в Троян за коледното настроение допринесоха и пневмоболницата в Троян, Актавис, магазина Лайф, Хлебозавода и Елпром есетествено, като Елпромската елха, както казахме грейна на 04.12.2018г. и бе най-високата жива украсена елха в Европа. Грейването на Троянската елха бе отразено и по националната Нова ТВ.
2. Ден по-късно, на 05.12.2018г. грейна и елхата в Димитровград, която първоначално бе обявена като 35 метровамакар през 2011г. от медиите разбрахме, че 35 метровата елха в Димитровград пламнала при запалването на лампичките й. 
По Нова ТВ бе обявено, че Димитровградската елха е с 4 метра по-висока от троянската, която бе обявено, че била украсена, както пише Дарик Нюз : „… За целта се използва техника от Хасково, като вишката е с височина 28 метра и такава в Димитровград няма, обясниха от общината. …“
И сега въпросът КАК СЕ УКРАСЯВА 35 метрова ЕЛХА с 28 метрова ВИШКА, каквато  толкова трудно била намерена и то чак от Хасково ???!!!  Риторичен въпрос!

 

 

На снимката: Вишката, която е 28 метрова и украсява 35 метрова елха в Димитровград.
На снимката: Вишката, която е 28 метрова и украсява 35 метрова елха в Димитровград.
Кметът на Димитровград се почуствал обиден от този факт и поискал опровержение, че неговата елха била по-висока, тъй като на следващия ден след троянската запалил по-висока елха, цели 35 метра.
3. На 07.12.2018г. грейна и елхата в Трън. Кметицата на Трън в изявление пред БТА каза, че нейната елха според нея е по-висока от троянската, така Димитровград и Трън се съревновават за най-високата елха с Троян.

„…Украсяванет на най-високата елха, която е в Трън е станало с 22-метрова вишка… заяви Кмета на Трън“ и видеото от БТА с интервю на Кмета на Трън: http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_2a4v560v

Днес говорихме с кметицата на Трън, която бе категорична, че Трънската е по-висока от Димитровградската и съответно втора след Елпромската елха. Тя също очаква НОВА ТВ да мерят и нейната елха. Очаквайте да публикуваме класацията на трите най-високи елхи в България.

На снимката Елхата в град Трън.
На снимката Елхата в град Трън.
На 28.12.2018г. бяха измерени елхите в Троян и Димитровград, очакваме да се измери и елхата в Трън, а в Понеделник очакваме и резултатите.

 

 

 

Коментари