Водачът на ДПС в област Ловеч Джейхан Ибрямов отговаря на 9 въпроса


Платена форма

– Какво не е наред в управлението на държавата, г-н Ибрямов? От какво ще спасявате България?

– Управлението на държава е като отглеждането на маслиново дърво. Първите 5-6 години то не ражда плодове. Развива се напълно след 20-та година, а най-богата реколта дава между 35 и 150 години. Продължава да ражда плодове до 600 години, а живее до 2000 г. Сега разбрахте ли защо в България няма маслини? Проблемът е, че през последните 28 години България не изгради своя визия за бъдещето. Много неща се решаваха на парче. Да станем членове на НАТО, на ЕС, а после какво? Достигнахме тези цели и повече нови не си зададохме. Необходима е нова перспектива, нова визия за развитието на страната вече като членове на НАТО и ЕС, дори нова представа за социално-икономическото ни развитие. Практически след 2008 година страната „заспа“ за визията си.

– Какво Ви  дразни най-много напоследък в България?

– Липсата на стратегическо мислене, това, че управляващите по време на прехода нямат дългосрочна визия за България. Кой както дойде на власт, за 2-3 години (рядко пълен мандат), направи туй-онуй на парче и буквално – изчезва. Много изчезнаха от политическата карта. По това се разпознават истинските политически партии от безбройните техни подобия, които често и управляват. За да се почувства подем в дадена област и чувствително подобряване на живота като цяло е нужно търпение и постоянство, трябват подготвени експерти, които знаят какво точно правят, трябва консенсус – между всички партии, за да се следват основните посоки. Само с магистрали не става, не става и само с емоция. Някой трябва да е засадил маслиновата горичка, да я е отглеждал търпеливо десетилетия, с ясната представа какво прави, за да има какво да оставим на грижите на тези сред нас.

– Каква оценка бихте дали на последните кабинети?

– Държава и икономика се градят трудно и бавно, но съграденото може да се унищожи и за много по-малко от два мандата. През последните години ние реално не участваме в управлението, което се усети болезнено от всички. Въпросът опира до физическото оцеляване вече. Даваме си сметка за тази ситуация. Когато към това добавим ред други проблеми, свързани с геополитическите процеси, които текат, става ясно, че някой трябва да вземе спешни мерки. Наистина, буквално става дума за спасение – не само от мизерията, не само от липсата на здравеопазване, образование и социална политика. Залогът е много по-голям! Виждате какво се случва и във Великобритания, и в Холандия и не само – излишно е да задълбавам… Важно е България да запази самообладание и да направим най-доброто за българските национални интереси, защото ситуацията е критична. А ние (както винаги) сме на кръстопътя, ние сме на Балканите. Въпросът сега е дали ще успеем да превъзмогнем прословутия балкански инат и да работим за оцеляването си.

– „За“ или „против“ ЕС?

– Този въпрос е вече решен. Ние не сме нещо различно от ЕС. Как да обясниш на един млад човек, че възможността да пътува свободно и да опознава света, да получава образование, където пожелае, е нещо негативно?! Нали над 2 милиона българи работят в страни от ЕС? Брекзита във Великобритания го реши старото поколение, защото младите просто не гласуваха. България ясно е определила своето място и пак повтарям – трябват търпение и постоянство, но и ясна национална политика. Вега няма такъв въпрос. Ние сме част от ЕС.

– А „за“ или „против“ членството на Турция в ЕС?

– Европейският съюз има ясни критерии за присъединяване и всяка нова държава, която отговори на тях е „добре дошла“. Турция води такива преговори и ако покрие критериите, както ние ги покрихме, и тя чможе да бъде член на ЕС. Същото важи за Сърбия и Македония. Това e по-добре за България, да не бъде повече външна граница на ЕС.
– Кое приемате като по-добро, да сте депутат в българския парламент, или в ЕП?
– В момента тук се чувствам полезен. Сега е труден момент за България и всеки, който е подготвен в някаква сфера, трябва да реализира знанията и уменията си в полза на страната и обществото. Когато стабилизираме България, когато икономиката заработи, когато хората започнат да живеят по-добре – защо не, но моментът сега е друг. Не искам да плаша никого, но държавата виси на косъм. И сякаш никой друг, освен нас не го осъзнава, или просто работят за нечии чужди интереси. Наистина става въпрос за оцеляването ни.

– Впечатленията ви от предизборната кампания?

– Тази кампания не е като другите. На практика няма кампания. Единствените, които обикалят и се срещат с хората, поне в Ловешки избирателен район – това сме ние. Останалите не знам на какво разчитат… Водим изключително позитивна кампания, наш враг е само лъжата. А срещу нас е изправена една машина за манипулация, която си играе с нервите на хората. Сблъскахме се с много фалшив, бих казал карикатурен патриотизъм – политически номад, преминал през „ДСБ“ на Костов, „България на гражданите“ на Кунева, доскорошен парламентарен секретар на ГЕРБ, сега се пребоядисал като патриот и се мъчи да буни духовете в Ловеч. Дума не обелва за пряката заплаха за страната, с което помага на проводниците на чужди интереси, а хората плаши с нас. Мина времето на тези образи, но е факт, че и на тези избори ни се налага да се срещаме с тях.  Длъжен съм да кажа, че всяко противопоставяне и ескалиране на напрежението в момента е национално предателство.
Хората нямат нужда от подобни неща – те търсят помощ. И я търсят при нас, защото виждат, че сме точни и не сме дошли да изговорим куп лъжи и да си отидем като „фалшивите патриоти“. Народът е измъчен. Писнало им е от магистрали, от увеличаване на пенсиите, от виртуални нови работни места и от какви ли не мерки „на думи“. Доверяват се само на този, който направи нещо реално за тях – тук и сега. Нещо повече – безпогрешно разпознават честността и мисля, че този път са готови да постъпят мъдро. Стиснах много ръце, видях болката в много очи, бях на места, където телефоните нямат обхват, а за интернет да не говорим. Прегръщаха ме като син и внук в села, напълно изоставени от държавата. Навсякъде направих по нещо, което ми е по силите в момента. Имам истински приятели тук и не бих си позволил да не се притека на помощ. Аз не просто вярвам – аз знам, че има надежда! Знам как България може да заеме достойното си място в света. Не може да продължаваме да се унижаваме и да изпълняваме безропотно чужди планове. Това е вредно, защото нашите грехове ги изплащат нашите деца. Не бива повече да грешим!

– Как си представяте бъдещето на България след тези избори?

– Политиката не е противопожарен кран, да го въртиш наляво надясно, когато нещо се запали. Управлението на една държава е огромна отговорност. Искам в управлението да са хора, които са доказани експерти. Ще ми се да има повече свежи идеи. Всеки трябва да работи това, за което е учил. Икономистите да се занимават с икономика, спортистите – със спорт, земеделците – със земеделие, а комиците да разсмиват публиката в театъра, не от телевизора. Искам стандарта на живот в селото и в града да се изравни – знам и как, знам че няма да стане веднага, но също така знам, че може да стане. Представям си, че имаме стабилна средна класа – това са хората, които движат всяка икономиката, които растат в кариерата, създават семейства, раждат и възпитават новото поколение.

– Какво искате да завещаете на децата си, на това новото поколение българи?

– България е свещена земя. Тя е нашата Родина. Бъдете честни! Бъдете смели! Грижете се за по-слабите! Слушайте сърцето си – истината живее там. И вярвайте в бъдещето на родината си. Аз вярвам! Има надежда.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

Коментари