ВНИМАНИЕ! Червен код за опасно време тази нощ и утре


Предупреждения от най-висока степен са в сила в областите Смолян и Кърджали. Обявен е червен код за опасно време. Обстановката в страната ще се усложнява, заради преминаването на циклон южно от България. Циклонът ще премине през Гърция, Егейско море и ще продължи към Черно море, като през цялото време ще определя времето у нас, пише Блиц. 

От тази нощ започва да вали доста по-обилно и ще се натрупа доста голяма снежна покривка.   Обстановката в страната утре ще бъде притеснителна, не само заради силните валежи, но и заради силния вятър, който ще създава условия за виелици и навявания. Обявен е код червено, предупреждение от най-висока степен, в областите Смолян и Кърджали.

Там се очаква снежната покривка да достигне до около 40-50 см, а средната скорост на вятъра ще е около 50-70 км/ч. Такава ще е скоростта на вятъра и в източните райони.

В районите, където предупрежденията са от втора степен – код оранжево – новата снежна покривка ще е около 20-30 см.   Утре ще бъде и доста по-студено. Температурите ще са без съществен дневен ход, от минус 9 – минус 7 градуса в Западна и Централна България до 0 – 5 градуса на места в югозападните райони и по Черноморието.   През следващите дни ще бъде много студено, като сутрин температурите ще се предимно между минус 10 и минус 15 градуса, на места и по-ниски. Дневните също ще са отрицателни. Валежите чувствително ще отслабнат във вторник, в повечето райони временно и ще спрат, но вечерта от югозапад отново ще завали. Вятърът също ще отслабне.

В сряда ще превалява сняг, на повече места и повече като количество в югоизточната половина от страната. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад и ще се усили, повече в Източна България.

Месец март ще започне без валежи, а и облачността временно ще се разкъса. Ще започне затопляне.

Коментари