ВНИМАНИЕ РОДИТЕЛИ! БУМ НА НОВА ДИЗАЙНЕРСКА ДРОГА В ТРОЯН

Новата дизайнерска дрога се пуши като марихуана и неуловима за тестовете за наркотици


Уведомяваме ви, че на територията обслужвана от РУ – Троян от началото на 2017 г. се наблюдава една тревожна тенденция сред подрастващото поколение относно употребата на така наречената дизайнерска дрога -„чай”.

Дизайнерската дрога, маскирана като билков чай е хит сред учениците в гр. Троян, а употребата сред тях се увеличава с бързи темпове. „Чая” се пуши като марихуана, но е по-скъп и има едно преимущество неуловим е за тестовете за наркотици. ”Чаят” е със същата консистенция като тревата и се продава в пакетчета. Тези субстанции се предлагат на пазара под безобидни имена като соли за баня, билкови тамяни и весел чай. „Чая“ е истинска „салата“ от психотронни вещества. Последиците от използването на „Чай“ наподобяват ефектите на канабиса. В резултат на използването на синтетични наркотици човек е заплаха за роднини и приятели. Често под влиянието на „Чай“ младите хора се самоубиват.  Процесът на физическо пристрастяване към „Чай“ се случва незабелязано. Зависимият започва да се чувства физически неразположения от не взимането на „Чай“ едва след 2-3 седмици редовна употреба. В повечето случаи, използването на „Чай“ са фатални или причиняват психични отклонения, а в не рядък случай водят до психиатрична клиника до живота. Водещите експерти по наркотици казват, че единственият надежден начин за лечение на наркоманиите е дълга рехабилитация под надзора на експерти, включващо детоксикация на тялото заедно с интензивна психотерапевтична помощ и подкрепа на семействата. Установено е още достъпа до „чай” е лесен, като винаги лицата искащи да си купят правят поръчки в социалната мрежа и доставката винаги се осъществява чрез куриерски офиси.

През първото шестмесичие на 2017 г. в РУ-Троян са постъпили сигнали от  силно притеснени родители които споменават, че децата им след употреба именно на дизайнерска дрога-„чай” стават силно раздразнителни, буйстват, трошат лично имущество, не посещават редовно учебни занятия, извършват непристойни действия на обществени места и др.

В РУ-Троян е заведена преписка касаеща извършена проверка на  две ОИЛ по линия”Наркотици”. При проверката в едно от лицата е намерено прозрачно пакетче  съдържащо суха растителна маса, която след изследване с полеви тест не реагира на НВ-канабис, а е дизайнерска дрога-„чай”. Иззетото пакетче е изпратено  за изследване в „Базова научно-техническа лаборатория”. Направеното  заключение е видно, че предоставеното вещество-суха растителна маса съдържа конопено растение в състава си, с процентно съдържание на активният компонент 0,015%. Предвид това, че е примесено с друго растително вещество и  не може да се отдели, не може да се определи дали е наркотично вещество или промишлен коноп. Преписката в последствие е прекратена, тъй като намереното вещество не е наркотично.

На 29.07. 2017 г. около 14.00 часа в РУ-Троян е получен сигнал за възникнало сбиване на лица на ул. „Стефан Караджа”. При извършената проверка се установява, че е възникнал конфликт между криминално проявени и осъждани лица по линия ”Наркотици” при РУ-Троян за неуредени финансови въпроси относно доставката на дизайнерска дрога-„чай”. При сбиването едно от лицата  си е глътнало езика вследствие, на което получава гърчове. На място веднага е пристигнал и екип на „Спешна помощ”-МБАЛ-Троян, който оказва помощ на лицето и откарва същото за наблюдение. По случая в РУ-Троян е заведена преписка.

От изложеното по-горе може да се направи обоснован извод, че актуалната на пазара дизайнерска дрога оказва убийствено влияние върху подрастващото поколение, младите хора с цел набавяни на парични средства за закупуване на „чай” извършват престъпления, непристойни действия нарушаващи обществения ред, и честата употреба води до фатален за тях край.

Коментари