ВНИМАНИЕ! ОБЩУВАЙ БЕЗОПАСНО В МРЕЖАТА


Вчера г-жа Румяна Еврева, служител в сектор “Криминална полиция” при РУ Ловеч изнесе презентация пред четвъртокласниците от ОУ “Димитър Димов” на тема: ОБЩУВАЙ БЕЗОПАСНО В МРЕЖАТА
Статистиката сочи, че децата на възраст около 10 години започват да навлизат в необятния свят на Интернет, за това г-жа Еврева ги запозна с опасностите, които крие виртуалното пространство.
Под формата на диалог и оживена комуникация възпитаниците на ОУ “Димитър Димов” разбраха, че Интернет е прекрасно място, предоставящо неограничени възможности за информация и развлечение. Но има и лоши страни. За съжаление анонимността и липсата на цензура може да бъдат много опасни.
Децата прекарват все повече време он-лайн – над 30 часа седмично, от които над 1 час в порно сайтове, над 3 часа в сайтове за запознанства и социални мрежи. Опасността от сексуални посегателства върху тях е голяма
Инспекторът ДПС, г-жа Еврева обясни на любознателните малчугани, че когато са в мрежата, може да бъдат наранени, измамени и малтретирани и ги запозна с основните правила за поведение пред компютъра:
ПРАВИЛО №1
Децата не бива да предоставят лична информация като адрес, телефонен номер, служебните адреси и телефони на родителите си.
ПРАВИЛО №2
Винаги да съобщават на родителите си или учител, ако попаднат на информация, която ги смущава.
ПРАВИЛО №3
Никога не бива да приемат да се срещат с някого, когото “познават” от Интернет, без да съобщят предварително на родителите си.
ПРАВИЛО №4
Децата не бива да изпращат своя снимка – не се знае за какво ще бъде използвана и къде
ще попадне.
ПРАВИЛО №5
Не бива да се отговаря на съобщения, които са обидни или смущаващи.
ПРАВИЛО №6
НЕ прави нищо в Интернет, което може да е във вреда на другиго или в нарушение на закона.
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…
◄ 75% от децата са склонни да дадат лична информация;
◄ 89% от сексуалните предложения към деца са направени в Интернет;
◄ само 25% от тези деца споделят със своите родители;
◄ 12% от влизащите в мрежата са попадали на някой, който настойчиво и против волята им се опитва да контактува с тях.
В социалната мрежа Facebook има регистрирани над 100 000 педофили.

Коментари