ВКС отмени доживотните присъди на ”Килърите


Върховният касационен съд отмени присъдите на „Килърите“ за убийствата на бизнесмена Румен Рачев и адвоката Петър Лупов и върна делото в тази му част.
През декември 2012 г. групата бе осъдена за първи път от Шуменския окръжен съд. Тогава лидерът й Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца получиха доживотен затвор без замяна, но на 27 февруари м.г. Варненският апелативен съд смекчи присъдите.Сумиста, Костов и Вълев получиха доживотни присъди, но съдът отказа те да са без право на замяна. Наказанията на другите двама от подсъдимите бяха намалени – на Янко Попов-Туцо от 17 на 15 години „лишаване от свобода“, а на Райчо Стойнев-Хижаря – от 15 на 7 години.

Върховният касационен съд реши, че престъпна група „Килърите“ с лидер Петър Стоянов има и участниците в нея правилно са получили тежки наказания, но заради нарушено право на защита, делото в частта му за убийствата на великотърновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев трябва да бъде върнато на апелативните магистрати във Варна за ново разглеждане и събирането на нови доказателства.

Отмяна на присъдите се налага заради това, че ключови свидетели на обвинението са били разпитани от Окръжния съд в Шумен без участие на адвокатите на Сумиста. Негов защитник представил пред съда доказателство, че е ангажиран за конкретната дата с дело в Софийския апелативен съд. Съдът в Шумен обаче не се съобразил с това и приел неявяването за неоснователно и пристъпил към разпит само с участието на резервен защитник.

Допуснатото от първоинстанционния съд съществено процесуално нарушение в дейността по събирането и проверката на доказателствата и доказателствените средства, довело до ограничаване правото на защита на подсъдимия Петър Стоянов в стадия на съдебното следствие, имащо пряко отношение към предявените обвинения срещу него… Въззивната инстанция е имала правомощията и възможността да ги отстрани като проведе въззивно следствие и в хода му да преповтори опорочените процесуално-следствени действия. Това не е сторено„, се казва в решението на ВКС, заради което е отменена присъдата по най-тежките обвинения.

Върховните магистрати обаче не отменят решенията на долните инстанции, че подсъдимите са участвали в престъпна група, която е вършила убийства, палежи, взривове и побои, занимавала се и с лихварство. Затова и присъдите в тази част не са отменени.

За централната си роля в групата Петър Стоянов бе осъден на 15 години затвор, Васил Костов – на 10 години затвор, а Янко Попов на 5 години.

ВКС подчертава, че отмяната на присъдата в частта за двете убийства, не води и до отмяна на осъждането за организирана престъпна група, тъй като за съставомерността на престъплението не е необходимо да е осъществено вторичното престъпление, което е целта на сдружението.

Коментари