Вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на тържествата по случай 400 години село Керека


На връх празника на светите братя Крил и Методий китното село Керека ще отпразнува 400- годишнината от своето възникване. Керека е на 10 км северно от град Дряново и на 15 км югозападно от Велико Търново, разположено в прекрасния дряновски балкан.

В Керека се намира и най-старият паметник на „Св. св. Кирил и Методий“ в България. Издигнат е малко след Освобождението – на 6 април 1885 г., когато на много места в България се отбелязват 1000 години от смъртта на Методий.

С влизането на селото ще останете изключително очаровани, защото рядко могат да забележите изоставени и порутени къщи. В него кипи живот и интересен факт е, че младите предпочитат да се върнат на село и там да живеят, вместо да се установят в Габрово и Велико Търново. В Керека английската реч не е чужда. Факт е, че много англичани имат къщи в селото и живеят там и не се оплакват от живота в България, а напротив, харесва им.

Именно тези млади хора, начело с Невена Николова, която е председател на читалищното настоятелство в селото, заедно със своите съселяни, са се заели с не леката задача да отбележат внушителната годишнина с тридневен празник.

Тържествата ще започнат от 10 май, когато около 17 часа ще бъдат представени няколко книги, под надслов „Аз и моето село Керека“. От посветените на селото книги, всеки ще може да научи по нещо ново и интересно, свързано с факти и събития от миналото до днес, както и кои са сегашните будители на Керека.

На 11 май ще бъде и кулминацията в тържествата по случай 400 години село Керека. Началото ще бъде дадено в 11 часа. Специален гост на празника ще бъде вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, която ще открие в сградата на читалището паметна плоча ”400 години Керека”. След това г-жа Йотова ще поздрави гостите на селото.

След откриването предстои богата фоклорна програма с участието на множество самодейни състави, музика, танци и игри с публиката. Вечерта за доброто настроени на всички ще се погрижи певицата Тони Дачева и Taylor Made Events, които са страхотни английски артисти, които живеят в съседно село и са от най-редовните посетители и сред най- големите любиетели на Керека.

Гостите ще могат да вкусят от приказната блаканска кухня. За децата ще има много увеселителни атракции. Посетителите ще могат да разгледат и щандове с ръчноизработени изделия.

На 12 май е и последният ден от тридневния празник на селото. На този ден ще се проведе и велотур „400 години село Керека“ като записванията за него ще започнат още в 9 сутринта и победителят от него ще може гордо да вдигне купата на селото. Веднага след това ще има демонстрации по карате.

За финал всички участници ще получат грамоти.

Очакваме ви, за да отбележим заедно 400 години село Керека, община Дряново!

За контакти с организаторите и записване за участие в празника на търговци: 0888/ 764 644

Коментари