Висок риск от пожари в Източна и Северна България


Предупреждение с най-високия индекс за пожароопасност е обявено за Източна и част от Северна България.
kartaЧервен код за опасност от пожари е обявен за Източна и част от Северна България, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, цитиран от Агенция „Фокус“.

Кодът е в сила за област Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Плевен.

На отделни места в областите Видин, Силистра, Велико Търново, Русе, Перник, Разград и София-област рискът за възникване на пожари също е висок.

При тази степен на предупреждение от НИМХ предупреждават гражданите да бъдат изключително бдителни и готови да предприемат действия, за да се предпазят при бързо развиващ се пожар.

От хората се изисква да проявяват изключителна бдителност и незабавно да уведомяват противопожарните служби за всеки огън.

Оранжев код е обявен за части от областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Перник, Кюстендил, Благоевград, Добрич, Бургас, Хасково, Стара Загора, Сливен, София, София-област, Габрово, Пловдив, Кърджали.

При оранжевата степен за опасност са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони.

Добри са условията за туризъм в планините

По високите части духа слаб до умерен вятър, по върховете до силен съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) към Български червен кръст.

Времето е ясно или с висока разкъсана облачност. Сутрешните температури са от 15 до 17 градуса.

Съоръженията работят в Боровец, Ситняково, Пампорово и Витоша.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет. Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 1470.

Източник: www.dir.bg
Коментари