ВИДЕО! 99-годишна жена от Черни Осъм пребори COVID-19


Тя вече е вкъщи след едва девет дни в болница

99-годишна жена от троянското село Черни Осъм успя да пребори коронавируса. Василка Ковачева остана в болница само девет дни и от седмица е вкъщи на домашно лечение. И лекари, и хората от региона, очакват стотния й рожден ден през март догодина.

Василка все още е под карантина. За нея се грижи специален човек, осигурен от кметството, който предостави на NOVA кадри с първите й думи, след като била изписана от COVID отделението на белодробната болница. Сега възрастната жена е заредена с оптимизъм.

„А-а-а, догодина, през март ще направя 100 години”, радва се Василка Ковачева.

Всичко започва през първите дни на декември. Личният лекар на жената идва в дома й и отчита висока температура, както и симптоми на COVID-19.

“Спешна помощ дойде и я взе с линейка. В троянската болница установиха положителен тест за коронавирус, след което беше настанена в белодробната болница, където изкара необходимото време”, разказва кметът на с. Черни Осъм Марин Сираков.

„Василка е с исхемична болест на сърцето и хипертония – заболявания, които допълнително усложняваха процеса на лечение. Но тя усмихната напусна нашата болница“, сподели д-р Цветомила Дудевска, управител на белодробната болница в Троян.

„Имахме по-млади пациенти, на които се наложи да се лекуват по-дълго време”, разказва д-р Дудевска.

Вижте видеото ТУК.


Коментари