ВИДЕО! Троян празнува празника на Независимостта на Майка България с оркестъра на чалга певица


На 22 септември стартира поредното издание на „Български фестивал на сливата“, което ще продължи до 25 септември. Интересна програма е подбрана от страна на организаторите, с която ще се опитат да забавляват посетителите. От всичките дни се спираме на историческа дата за България – 22 септември. Програмата за този ден силно ни притесни и решихме да споделим нашите размисли с вас, уважаеми читатели.
22 септември:
На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Дата, която всички ние като българи трябва да уважим с преклонение на хилядите загинали в името на Майка България.
Как ще отбележи Троян този празник? Разгледахме програмата за фестивала и на 22 септември от 16:30 часа на сцената на центъра на града ще излязат момчетата от духова музика „Vivo Montana“, които спечелиха формата „България търси талант“. Сега ще си кажете какъв е проблемът? Проблемът е, че въпросната формация някак си не се вписва в този празник. За хората, които не са запознати „Vivo Montana“ е съпровождащият оркестър на фолк фурията Камелия, известна с песните си „Луда по теб“, „Оргазъм“, „Еротика“, „Залеза и зората“ и други емблематични песни, известни сред чалга средите.
Интересно ще е какъв репертоар ще подберат „Vivo Montata”, с който няма да се опорочи светлата в историята ни дата – НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ!
Може би тяхното участие ще се състои в свирене на военни маршове и т.н.? Силно се съмняваме, че няма да прозвучат ритми в размер 7/8, характерни за един друг стил, в който се използват пендари, които момичета си слагат на ханша и правят един интересни ритмични движения.
Но в крайна сметка какво лошо има да се слуша чалга, то нали всичко в нашата страна е чалга… Да, така ще кажат някои. Сега въпросът е как ще приеме тази програма високо културният троянец, който мечтае за Моцартови дни в града си? Не знаем. Ще видим. Или може би Троян няма да отпразнува Деня на Независимостта. Или пък формално ще го отбележи, колкото да отбие номера, а после ще посвети музикалните ритми на сливата. Все пак сливата е символ на така обичаната от всички Троянска сливова ракия. А какво по-хубаво да пиеш ракия, да ядеш салатка и да слушаш някое любимо чалга парче? Нищо, че душата ти плаче за Моцартови дни – като в Правец!
Заповядайте на Фестивала на сливата – от 22 до 25 септември в Троян! И ако ви липсва високо интелектуална културна програма, моля не убивайте организаторите. Те не са виновни! Толкова им е интелектуалният ръст, а и културата.
Повече информация около фестивала можете да откриете тук.

 

Коментари