Вдига се цената на тока със 17 % ?


Енергийният регулатор реши, че добавката “задължения към обществото” при формирането на цената на тока за бизнеса ще скочи със 112 процента.

Ако не бъде увеличена цената „задължение към обществото“, в системата се отваря дупка от 285 млн. лв. и трябва цената на тока за хората да е със 17% по-висока. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов при общественото обсъждане на цените в сектора електроенергетика, цитиран от БТА.

Кирил Домусчиев – президент на КРИБ, заяви на свой ред, че сред членовете на всички работодателски организации напрежението е много голямо и никой не е очаквал такъв скок на цената на електроенергията за индустрията.

Според Домусчиев такова увеличение за фирмите, които създават работни места и плащат данъци, е парадокс, особено след доклади на ЕК и на KPMG, че цените на електроенергията и на природния газ в България са сред най-високите в Европа.
Такъв скок на цената на електроенергията за бизнеса на свободния пазар ще унищожи цели индустрии – стъкларска, биотехнологии, металургия, заяви Домусчиев.

Той посочи още, че не трябва бизнесът да запълва дупките в енергетиката, породени от неефективност.

Домусчиев предупреди, че ако се приеме увеличението на цената „задължение към обществото“ от 18,93 на 40,21 лв. на мегаватчас, индустрията е готова да излезе на протести. Тази цена се плаща от фирмите, които са на свободния пазар.
По-рано премиерът Бойко Борисов поиска по-широк дебат по формирането на цените на електроенергията и настоя за отлагане на поскъпването с един месец.

Коментари