Васил Радойчевски: Бисквитена торта с трюфели


Поводът да напиша тези редове е изявлението на групата съветници от коалиция „Избор за Троян“, прочетено от общинския съветник Иванка Църова на сесията на Общинския съвет, състояла се в четвъртък, 27-ми октомври. Аз съм съветникът от БСП, който «не можа да си прочете предварително подготвеното изказване» по така наречената нова Наредба за общинските дружества. В него пледирах за пропуски и слабости на обсъждания текст.

Дали съм бил прав в забележките си към новата Наредба? Мисля, че да. Това си пролича от последното заседание на Общинския съвет, на което лъснаха редица недостатъци на същата. Председателят на съвета (по съвместителство и автор на наредбата) опонира, че тези недостатъци съществуват и в старата наредба. Сигурно е така. Но нали целта бе новата наредба да избегне недостатъците на старата. Вместо това тя породи допълнителни.

Тезата на съветниците от „Избор за Троян“, че „след като съветник от БСП не можа да си прочете предварително подготвеното изказване, листите с въпросното изказване преминават чрез служител на общината в ръцете на кмета“ е по-нелепа от рецепта за бисквитена торта с трюфели. Казано на прост български език, това си е една опашата или мазна (ако се придържаме към кулинарната терминология) лъжа, в което може да се увери всеки, който прегледа видеозаписа на 13-тото заседание на Общински съвет Троян. От записа е видно, че изказването на кмета предшества моето.

Колеги, как си представяте Васил Радойчевски, правещ прощъпулник в политиката, да пише изказване на Донка Михайлова, вряла и кипяла в нея, с успешен депутатски и кметски мандат зад гърба си?

Да се лъже е лошо, но да се лъже от трибуната на Общинския съвет е чудовищно. Това подкопава доверието към институцията!

 

Васил Радойчевски,

общински съветник от БСП

Коментари