Валери Симеонов притеснено: Борисов може да подаде оставка, тъй като…


Вицепремиерът Валери Симеонов отново засвидетелства подкрепата си към правителството и категорично за яви, че 44-тото Народно събрание е свършило много работа и тепърва има да изпълнява програмата си. Той, обаче, е притеснен от импулсивната история на министър-председателя – Бойко Борисов, тъй като на този етап само той е в състояние да хвърли оставката на кабинета.

„За мен нещата са стабилни и просто министър-председателят трябва да запази присъствие на духа, защото знаете, че понякога се поддава на емоциите си и хвърля оставки. Ако това не стане, няма да има никакъв проблем с правителството“, каза Симеонов.

Лидерът на НФСБ подчерта още, че настоящото правителство не се изчерпва само с Бойко Борисов, тъй като е коалиционно и голяма част от постигнатите резултати са плод на съвместната работа между ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Що се отнася до свикването на Велико народно събрание, Валери Симеонов не се нае да прогнозира дали ще се стигне до него, въпреки събраните 127 гласа за внасяне на предложението за нова Конституция през предходния ден.

Ето какво още каза Валери Симеонов в интервю за „Фокус„:

– Какво ще остане в историята след този първи ден на есенната парламентарна сесия на 44-ото Народно събрание, когато Велико народно въстание очакваше депутатите? Темата обсъждаме с Валери Симеонов, заместник-председател на Народното събрание и лидер на НФСБ. Велико народно въстание пред парламента, сюжет за Велико Народно събрание в него. Как свързвате двете събития?
– Това за Велико народно въстание, малко смешно ми звучи. Това, което днес видяхме, бяха едни доста неорганизирани, бих казал варварски протести, с които не би трябвало да се гордее не само българското общество, но като цяло и България. Но както и да е. Знаете, че когато се съберат такива тълпи и когато митингът не е добре организиран, се получава всичко.

А в случая става въпрос и за нещо по-сериозно, според мен за някакъв жалък опит за силова смяна на законоустановения политически ред в страната. С други думи по някакъв начин да се стигне до правителствена криза и оттам нататък да следва хаос, който би облекчил положението на някои засегнати от действията на прокуратурата хора като Васил Божков и редица други, които са в затвора.

Но както казах, опитът е жалък, неуспешен, макар и платен, защото няма как да си обясним присъствието на тези агресивни групи млади хора, които определено хабер си нямат от политика, а всъщност търсят само насилие и предизвикват полицията. Пак повтарям, срамни сценки. Никак няма как да ги, даже бегло да ги отъждествим като Велико народно въстание.

– Кой стои зад тези опити за промяна на политическия ред в страната?
– Като цяло разнородна амалгама от личности, от групи, ако щете и фен клубове, хора които умират за власт. Бих казал и политически отрепки имаше там, отпадъци от най-различни партии, обиколили разни партии, платформи, коалиции.

Като цяло хора, които търсят от една страна хаоса, и от друга страна да се докопат до властта, но не с парламентарни и конституционни средства. Това е доста разнородна група, макар че между тях има хора с определени политически убеждения. Но като цяло техните убеждения някак потънаха в бруталността, насилието, анархията. Така мога да определя протеста.

– Каква е ролята на президента Румен Радев? Вие напуснахте пленарната зала при неговото слово.
 Ролята на президента дотолкова, доколкото да се опитва да извади дивиденти. Аз даже мисля, че е пресилено да се счита и да се говори, че президентът управлява тези протести. Показателно беше придвижването му към НС и обратно. Той не беше обграден от кой знае каква народна любов.

Няма как да не констатираме, че имаше хора, които го поздравяваха, повечето бяха на години. Разни там увъртели се в неуспешни опити за политическа кариера като генерал Шивиков, не го знам той какъв генерал е, защо продължава да носи униформи военни и други лица от миналия парламент. Не искам да ги споменавам, защото не искам да говоря лошо за тях. Но като цяло нямаше някакво въодушевление, струпване на голяма част от хората около Радев.

Аз не видях такова нещо, напротив, свободно си се придвижваше. Аз съм виждал други лидери на предни протести как се движат между симпатизантите си. Явно, че тази маса тук, която беше на площада, изключително нехомогенна и в никакъв случай не можем да ги определим всички като фенове на Радев. Ролята на Радев не трябва да се преувеличава.

Но за съжаление Радев с поведението си в последните дни и с отношението си към едни незаконни, защото повече от 50 дни протестите са незаконни, а той ги определя като справедлива народна реакция, спонтанна, срещу неудачно управление. С други думи, при него според мен има някаква хиперболизирана ситуация и липса на реална преценка на действителността.

По-скоро той търси през тези протести по някакъв чудодеен начин да се докопа до втори президентски мандат. Но за мен втори септември беше тоталният провал на Радев. Това мога да кажа. Той не предложи нито нови идеи, нито аргументира своите искания, своите претенции за власт. Просто се вижда, че доста непохватно, неопитно, дилетантски се опитва да вади дивиденти от протеста. Това е моето мнение.

– Стана нещо твърде любопитно – като че ли по-сериозните политически обвинения обаче дойдоха от самия парламент.
– Както винаги, бих казал.

– Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ поиска оставката освен на премиера и на президента.
– Какво да ви кажа. И тяхната ситуация не е за завиждане. ДПС управлява вече и губи позиции, основно в политическия живот, естествено и в икономическите позиции, които заемат негови членове. Определено ДПС в момента е в тежка криза поради откъсването му от властта, благодарение на влизане на Патриотите в управлението.

И не само от управлението. В 44-то НС ние успяхме да изолираме ДПС от изпълнителната власт. И виждате, че оттам идват едни такива доста надъхани комплексарски изявления, които са смешни и противоречиви.

Защото те казаха в сряда през устата на своя председател, поискаха оставка на министър-председателя, поискаха оставка на правителството и на президента. Добре, но когато имаш претенции към изпълнителната власт и към президента, няма нищо по-логично от това да поискаш оставката на парламента. А те някак си това го забравиха.

– Те поискаха експертен кабинет. Как тълкувате този политически шпагат?
– Пак ви казвам, объркана работа. Как да коментираш нещо, което не е добре обмислено, лишено е от всякаква аргументация. Какъв експертен кабинет, на какво основание и защо, пак повтарям, защо не поставиха съвсем логичното искане за оставка и на парламента? Нали в целия свят е така.

Когато изпълнителната власт и президентството някой иска оставка, редно е да се смени тотално цялата политическа конюнктура към настоящия момент. Те не го поискаха. Въобще какво да кажа, няма смисъл да ги коментирам, объркана работа. Както и речите на техния почетен председател. От две страници текст ти не можеш да вържеш два реда смислени да е казал.

– Ако обаче се стигне до такъв експертен кабинет, вие ще го подкрепите ли?
– Естествено, че няма да се стигне по никакъв начин. В момента няма никаква криза в изпълнителната власт. Няма провал, няма каквото и да било основание да се иска при тези параметри на икономическия, на обществено-политическия живот, при тази ситуация, в която България бележи редица успехи, не искам да ги повтарям, той министър-председателят постоянно ги повтаря, много често съм на различна позиция от него, но е така, това са обективните факти в настоящото на България.

Не виждам на какво основание се иска оставка и защо? Нали трябва да има аргументи. Нито улицата, нито ДПС изложиха някакви аргументи. Всички говорят с някакви шаблони, които са срам бих казал в 30 г. демокрация. Те са характерни за 1990-1991 г. за площадните изявления на начинаещи лидери в политическите партии.

– От улицата говорят за корупция, за шкафчето с някакви евра, за златни кюлчета и т.н., за липсващи 700 милиона.
– Да. За колко липсващи?

– За 700 милиона лева от хазарта. Той това го призна бившият финансов министър.
– Ако не беше Валери Симеонов, щяха да се сетят за 700 милиона, но това е друг въпрос. Добрите неща се забравят, както и хората, които са ги свършили. Но това е друг въпрос. Това мисля, че беше обяснено още от предния финансов министър. Да не говорим, че там за 700-те милиона, да ги започнем един по един тези упреци, мисля че там аз също дадох няколко интервюта и казах истината, която всички я премълчават някак.

Просто имаше голям страх на всички нива от управлението. Защото ставаше въпрос за едни утвърдени практики на търпимост спрямо хора, които не биха се замислили да употребят сила и да отнемат човешки живот. Нали никой не е толкова безотговорен да си мисли, че министрите също имат семейства и че те не изпитват страх, да не говоря за Комисията по хазарта?

Това беше причината, няма какво да се търси някаква друга причина за тези пари, важното е, че в крайна сметка успяхме с обединените сили на ГЕРБ и на парламента, слава Богу, без БСП, да прокараме закон, който ликвидира всъщност интереса на Божков, и вижте нещата колко бързо се развиха – буквално за седмица той изфиряса от България. А по отношение на обвинението за корупция за шкафчето на Борисов – окей, само че там вече има прокурорска проверка, има назначена експертиза – аз съм го проверил това, те вървят. Нека да изчакаме да видим дали ще се докаже това, че е истина, а не е примерно монтаж.

Пак казвам, аз няма да ставам адвокат на Борисов – ако е трупал пари в шкафчета, да си заминава. Но не мога да бъда категоричен, че това са факти, не знам хората от улицата как са категорични, и то хора, които до онзи ден целуваха ръцете и краката на Борисов. По-скоро там мотивите са желание за получаване на власт с неконституционни средства – за мен така стоят нещата.

– Г-н Симеонов, друг път в началото на парламента…
– А момент само, дайте да ви кажа нещо интересно, което всички го забравят.

– Да.
– Прави ли ви впечатление, че и Христо Иванов, „Демократична България“, Мая Манолова и всички останали просто хвърлят едно обвинение и забравят за всичко останало, опитвайки се да изцедят максимални политически дивиденти от това обвинение. Хайде сега да попитаме, а пък и вие защо не вземете интервю от Христо Иванов?

– Ще го поканя с удоволствие.
– Искам да го попитате следното: след като повтори акцията на НФСБ в „Росенец“, която я направихме 2013-2014 година, когато успяхме да премахнем някои незаконни обекти от сарая на Доган, той това, което направи, просто повтори нашите акции. Хайде като ги повтори, питайте го докъде докара цялата работа с незаконните обекти? Дали той знае това, което знае примерно Валери Симеонов?

– А вие какво знаете?
– Мога да ви кажа.

– Слушаме ви.
– 18 незаконни обекта, между които масивни две и триетажни сгради, вълнолом 250-метров, мост, арки, фонтани, паркинги, пътища. А бе, Христо Иванов като се пише борец срещу корупцията основно на ДПС, направи ли си труда да проследи докъде стигнаха проверките на съответните институции в България? Има ли издадени съответните заповеди за премахване? Констативните протоколи довели ли са до актове за административно нарушение, нали е юрист?

Не. За него е достатъчно да развее байрака, да прати видеото на услужливите телевизии и да натрупа политически рейтинг. Жив и здрав да е. Поздравявам го за тази акция, но не го поздравявам, че използва всякакъв вид обвинения само за лично политически цели, а не ги докарва нещата докрай. И въобще аз не знам нещо да е докарал докрай даже като беше и министър на правосъдието. Тези неща трябва да го запитате.

– Да, ще задам непременно този въпрос. А вие имате ли информация докъде са стигнали тези проверки?
– Естествено, че имам.

– И те докъде са стигнали?
– Дотук. Установени са тези незаконни обекти. Оттук обаче, отсега мога да ви кажа, че същият проблем се появява както с действията срещу опасни хора, като Васил Божков. Ахмед Доган е не по-малко опасен. И в случая аз ще се радвам на една по-широка обществена подкрепа. Използвам в момента случая, че давам интервю, за да активираме обществеността, ако щете „Демократичната България“, пък ако щете и колегите от парламента да търсим довеждането докрай на всички процедури предписани в Закона за устройство на територията, които да доведат до премахването на тези незаконни обекти.

А не сега да се замълчи, както стана с тези огромни дискотеки по плажа, които продължават да бъдат незаконни, за които подадох сигнал до прокуратура, подадох сигнал и до ДНСК, и навсякъде, и получих отвсякъде отговор, че били законни, ама бях сам, както беше и в хазарта, пак бях сам.

Айде сега да видим, и Христо Иванов, и другите да се размърдат малко и да подкрепят моето искане за тоталното премахване на въпросните обекти, просто защото не аз го искам, а просто защото е незаконно, и в България трябва да има закони. Ето ви новина.

– На всяка цена ще продължим тази новина, още повече, че я давате при нас. Г-н Симеонов, аз исках и това да ви попитам, обикновено в началото на парламентарна сесия се дават заявки за работата на парламента през следващите месеци, днес не чухме такова нещо.
– Е, как да не чухте? Нашето, изказването на нашия колега от НФСБ и съпредседател на група „Обединени патриоти“ Борис Ячев беше построено в две части. Първо, това, което беше добро направено за справяне с епидемията, в което основно естествено беше поставен акцент на реализираните предложения, приети и реализирани от предложение на НФСБ и на колегите от ВМРО, и втората част беше програмата за следващия политически сезон.

– Вие сте единствените, другите нямаше. Нямаше ГЕРБ, нямаше БСП, пък ДПС съвсем не ги броим.
– Ами нямаше, да. Другите се занимаваха с разчистване на сметки и с идиотски предложения за експертен кабинет. А кой ще го оглавява този експертен кабинет? Глупости. ГЕРБ и БСП не могат да се дишат, дето се казва, а „умният“ Карадайъ предлага министър-председателят да бъде от ГЕРБ, а пък вицепремиерът да бъде от БСП, глупости. Естествено, те нямат визия според мен тези хора. Визия не е българска дума, но нямат план за действие за следващия сезон.

– Нямат виждане. Визията е виждане.
– Да.

– Да де, но липсата на програма, за която хубаво, от една страна са сметките, ама хайде като и при вашето изказване – втората страна да е програма, тази липса я няма и това дава възможност да се мисли, че този парламент някак си много-много не разчита на близко бъдеще.
– Всеки може да си мисли за каквото иска. Това, което мога да ви заявя категорично е, че към този момент този кабинет е свършил много добри работи, първо. Второ, този кабинет не е редно да се отъждествява само с министър-председателя – това е коалиционен кабинет, има представители и на „Обединени патриоти“ в това правителство, има голям потенциал в министрите, които и до момента даже несправедливо бяха уволнени част от тях оставчени, пардон, както е българската дума.

– Оставчени, да. Хубава българска дума.
– И сега имат потенциал и капацитет. България има много добри показатели, и не виждам основания за каквито и да е било съмнения. Не че вие, ако решите да се съмнявате в това дали ще оцелее парламента, нямате това право, или хората от улицата, всеки си има право да се съмнява. Но за мен нещата са стабилни и просто министър-председателят трябва да запази присъствие на духа, защото знаете, че понякога се подава на емоциите си и хвърля оставки. Ако това не стане, няма да има никакъв проблем с правителството. Хайде, още една новина.

– Хайде, като сме тръгнали по новините, да караме подред. ГЕРБ внася проект за нова Конституция със 127 подписа. Ще се стигне ли до Велико Народно събрание?
– Не мога да предполагам. За момента така както декларираха и ДПС, че няма да подкрепят, най-вероятно няма да се стигне. Но нали знаете, че има една приказка: да правим каквото трябва, пък да става каквото ще. Нали всички реваха за нова Конституция, всички реваха за Велико Народно събрание, ама всички като ви казвам, от улицата, от килера до миндера – всички ревяха за нова Конституция и за промяна на политическата система. И сега като им се предложиха…

– И те я пратиха под миндера?
– В пакет с готовност за обсъждане на всякакви нови предложения, забележете. А не готов текст, който ще бъде директно забит и трябва да се гласува. Тоест, във всеки един момент се предлага и обсъждане на предложения от всички политически групи и от всички институции даже. И изведнъж виждате как точно тези, които са условно определени като фронтмените на революцията, дадоха назад.

Така че нека да се види всичко и всеки да си види, и хората да преценят кой какво представлява, и кой се опитва да прави реална политика, и кой се опитва да вземе властта без избори. Така че и даже да не се съберат 160 гласа, аз мисля, че ние сме последователни като коалиция и правим това, което сме поели като ангажимент.

Коментари