Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков подадоха оставка


Трима министри си тръгват от кабинета заради катастрофата край Своге. Премиерът Бойко Борисов поиска, а веднага след това получи оставките на министрите на вътрешните работи Валентин Радев, на транспорта Ивайло Московски и на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Още в неделя след катастрофата край Своге тримата министри са заявили готовност да поемат политическата отговорност. Депозираните оставки идват ден, след като премиерът се закани, че няма да има закрила за никого и всяко длъжностно лице ще поеме своята отговорност. Днес в Министерския съвет изявление направиха двама от тримата министри в оставка – Валентин Радев и Николай Нанков. Те признаха, че има грешки.

„Така се прави по белия свят, така постъпваме и в ГЕРБ. Ние носим политическата отговорност. Очевидно министерствата ни не са били в състояние да ни предпазят от тази трагедия”, заяви Валентин Радев.

Той подчерта, че не са се оттеглили веднага след катастрофата, защото искали да предадат цялата необходима информация на следствието и прокуратурата. По думите на Валентин Радев грешки са допуснали и трите министерства.

„Ние очевидно не сме организирали работата в министерствата, или поне аз така ги схващам нещата, така че да не се случи този инцидент. Той всъщност преля чашата”, каза Радев.

Мотиви към депозираните оставки няма. Още в неделя след катастрофата и тримата министри са заявили готовност да поемат политическата отговорност за случилото се.

„Може би координацията между ведомствата под наше ръководство не е била на нужното  ниво. Тъй като невинаги сигналът по уведомяването на друга институция за дадения дефект, за дадения проблем е достатъчен”, коментира Николай Нанков.

По думите на Валентин Радев оставките са морален акт, а не заради опозицията.

„Тук са насложени проблеми от много време назад. Но някой да е заставал да поема такава отговорност. През цялото време, през което ме питате, си мисля за онези жени и мъже там, които са в болница. И не ми е удобно да се извинявам тук и да обяснявам какво сме направили”, каза още вътрешният министър.

И Нанков, и Радев предполагат, че ще се върнат в Народното събрание. По време на официалното изявление в Министерския съвет отсъстваше Ивайло Московски заради болничен.

Предстои министерските оставки да влязат за гласуване в Народното събрание, а тримата министри остават на поста си, докато се намерят техни заместници.

Коментари