БЪЛГАРСКИ СЪБОР – ИЛИНДЕН в село Орешак


Дни след като отбележим деня на Свети Пророк Илия , Троянската света обител „Успение Богородично“, организация „Православна Зора“ и МК „Велика България“, Ви канят да се позабавлявате.

Мястото на събитието е манастирската поляна до механа „Горски кът” .

Дати – 21 и 22 юли 2017 г.

Свети пророк Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк. Той е живял  около 900 години преди Рождество Христово. Когато се родил баща му получил видение – Внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите  – „Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч.”

Това обяснява и името на пророк  Илия,  което означава сила Господня. Светията е наричан още Гръмоломник, Гръмвник, защото е смятан за господар на летните небесни стихии гръм и градушка.

Той ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която яде житата. Светкавиците са огънят, който излиза от ноздрите и изпод копитата на конете му. Той дава дъжда и росата.

Илинден е един от най-обичаните летни празници сред жътва и вършитба.На този ден своя еснафски празник отбелязват кожухари, самарджиии фурнаджии.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илиана, Ильо.

Коментари