България зае 13-то място на мъжката щафета на Световното първенство


В норвежкия зимен център Осло Холменколен се проведе щафетата при мъжете, участие в която взеха 25 страни.

Домакините направиха дубъл на Световното първенство. След дамската победа вчера, днес „викингите“ спечелиха пред Германия с 11.5 секунди. Норвежците в състав Оле Ейнар Бьорндален, Тарей Бьо, Йоханес Бьо и Емил Хегле Свендсен триумфираха, използвайки едва шест допълнителни патрона. През цялото състезание домакините се движеха в челните позиции, а опитът им помогна. Почетната стълбичка допълни изненадващо Канада, която днес спечели своя първи медал на планетарен шампионат. От фаворитите изненадващо Франция се срина, завършвайки на неприличното за тях девето място. Така голямата звезда на французите – Мартен Фуркад, се наложи да остане с разочарованието от неуспешното състезание.

Нашите биатлонисти се представиха достойно, въпреки многото грешки на стрелбата. Началото бе перфектно: Красимир Анев направи една грешка на стрелбата си от прав и предаде щафетата към младия Антон Синапов на шеста позиция с изоставане от едва 20 секунди. Тони започна колебливо с три грешки, но във втората си визита на огневия рубеж използва един допълнителен патрон. Синапов изгуби повече време по време на поста си, но все пак остави България сред челните страни в състезанието.

Тогава дойде времето на троянеца Владимир Илиев, който завърши с първи резултат от всички трети постове! Великолепното ски бягане, съчетано и с бърза стрелба, изстреляха нашите на шеста позиция. И след невероятното представяне на състезателя на „Аякс“, който можем спокойно да наричаме „Супер Владо“, дойде и лекото разочарование. Опитният Михаил Клечеров започна с чиста стрелба, но ужасната последна стрелба на България, дело на Мишо, в която България трябваше да се прости с надеждите за място в топ 10. 3 допълнителни патрона се оказана недостатъчни за родния биатлонист, който навъртя три допълнителни рунда.

Така с изоставане от 3 минути и 32 секунди България завърши на тринадесетата позиция. С оглед на доброто начало и прекрасното ски бягане на нашите можехме да влезем и в първите десет, но все пак и това е нещо.

На колко спортове сме тринадесета сила в света?       

 

 

Калоян Кюркчиев

Коментари