БУРЯ В ЧАША ВОДА ЗАМЕСВА КМЕТА НА ТРОЯН В КОНСПИРАЦИЯ, КОЯТО НЕ СЪЩЕСТВУВА


Когато фактите се променят, за да се манипулира общественото мнение говорим не за факти, а за фалшиви новини. От в курорта Чифлик има битови проблеми, които могат да бъдат решени по законоустоновения ред. Уви, вместо да се сезира съда се хвърля кал по кмета на община Троян. Повечето курорти в България имат сходни проблеми. Какво може да направи кмета на община Троян в гражданско правен спор кой да ползва вода? Хотелиерите, които се опитват да правят „новина“ в действителност са с прокурорски проверки, повечето от които се влачат с години. И въпреки това, кметът на Троян им бил виновен за нещо, което е извън предеите на неговата компетентност по закон. Това е тема от поне 20 години, която ескалира по един много странен начин винаги по време на избори.

Платената фалшива новина, прикрита като късометражен филм за „разкрития“, създава усещане за разследваща журналистика по „гореща тема от деня“. Тази „новина“ не може да се нарече такава, защото не отговаря на елементарните общи характеристики за осигуряване на всички гледни точки. Смело можем да определним подобна новина като „фалшива“ – понятие, въведено от Доналд Тръмп по време на президентската кампания в САЩ преди две години. Няколко „шокиращи“, „сензационни“, „взривоопасни“ новини, в които ще видим нещо „нечувано“, а същият този „сайт“ стои зад ключови новини, които по-късно във времето биват разобличени  като фейк нюз.
Днес се прави опит за създаване на новина в колаборация с други две три лица от курорта  Чифлик-Троян, част от машината за клевети и фалшиви новини.  Новина обаче няма, защото тази тема е претоплена манджа и има политически привкус.

Материалът е уж за неуредиците на хотелиерите в курорта Чифлик -Троян, но всъщност е генериран с една единствена цел – да се стигне до предпоследното изречение, в което като кръпка е пришит отново кмета на Троян. Едно е ясно, започва поличитческия сезон и този късометражен платен репортаж е по-скоро  активно мероприятие. Някой от уж пострадалите от безводието ще се кандидатира за кмет на Троян и започва хибридна война срещу сегашния кмет на гр.Троян.  

Ето и един от стряскащите примери за фалшиви новини, в който  бяха въвлечени президентите Тръмп и  Макрон, но в. „Уолстрийт джърнъл“ се е позовал на източник, който бил явно ненадежден :

Макрон защити Тръмп в борбата с фалшивите новини 

Френското президентство опроверга категорично съобщението във в. „Уолстрийт джърнъл“, че на срещата на Г-7 в Квебек президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил пред френския си колега Еманюел Макрон, че „всички терористи са в Париж“, предаде Франс прес.

„Отричаме категорично. Всичко това е невярно“, заявиха подопечните на Макрон пред АФП.

Американският вестник се позовава на европейски дипломати, присъствали на срещата на Г-7 на 8 и 9 юни. Според тях Доналд Тръмп е направил резки изказвания пред колегите, особено за мигрантите и тероризма, припомня АФП…

Коментари