БСП – Ловеч с представител на старта на кампанията за Младежкия план в Брюксел.


Министри, евродепутати, партийни лидери и активисти застанаха зад инициативата на лидера на ПЕС
“Представете си студент, който завършва образованието си, но с години да не може да си намери постоянна работа. Представете си дете, което расте без нито една книга. Представете си младеж, който никога не е ходил на театър, опера или концерт. Родители, които не могат да осигурят прехраната на детето си или не могат да си позволят необходимо лечение. Не е трудно – защото това е суровата реалност за хиляди младежи и деца в Европа. В XXI век., в най-богатия континент, един от всеки пет младежи е безработен. Цяло поколение вече губи вяра не просто в политиката, а в собственото си бъдеще и в европейския проект. Ние, европейските социалисти, не можем да приемем тази реалност. Не можем да останем безучастни към тази несправедливост, наложена ни от години на напразни обещания и грешни приоритети на десницата. С Европейския План за младежта ние заявяваме, че е време да обърнем нова страница: недостигът на пари не може да бъде извинение за липсата на адекватни мерки.” Това заяви при старта на кампанията за Европейския младежки план в Брюксел лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев. В началото на годината той предложи инициативата, която бе единодушно подкрепена от левите премиери в Париж през март. Днес в кампанията се включиха Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, Групата на ПЕС в Комитета на регионите, представители на всички социалистически партии в Европа, младежката организация на ПЕС, Фондацията за прогресивни европейски изследвания, Конфедерацията на европейските синдикати и много други.
Планът на Станишев обхваща 4 стълба: борбата с безработицата, повишаване на образователната мобилност, достъпът до култура и грижата за децата. Левите ще настояват Младежката гаранция – най-успешният инструмент за борба за младежката безработица, иницииран именно от социалистите – да получи допълнителни 20 млрд. евро финансиране до 2020 г. и да се превърне в постоянно действащ механизъм, а възрастовата граница да бъде вдигната до 30 г. Социалистите предлагат европейската програма за образователен обмен Еразъм+ да обхване повече ученици от гимназиалното и професионално обучение. Сред смелите идеи е и създаването на “европейски културен чек”, съфинансиран от ЕС и страните-членки, за достъп до произведения на културата и културни събития, които да дадат възможност на повече млади хора да си купят книги, да отидат на концерт, да вземат уроци по изкуство и др. Планът предвижда също гарантиране на основни права на децата, живеещи в бедност, като достъп до образование, здравеопазване и здравословно хранене в училище.
Сред участниците в днешното събитие бяха Лаура Слимани, председател на младежката организация на ПЕС, Лорет Онкелинкс, вицепрезидент на белгийската социалистическа партия, Джон Кромбе, лидер на фламандската социалистическа партия и Тиебо Вебер от Евопейската конфедерация на синдикатите.
“Младежката гаранция е изключително ефективен механизъм за младежка заетост. Само за 3 години в Брюксел младежката безработица намаля с 30%. Ето защо подкрепяме Плана “Станишев” и като партия ще се включим активно в кампанията”, заяви Лорет Онкелинкс.
Лидерът на фламандските социалисти Джон Кромбе сподели: “Благодарение на младежката гаранция, над 5000 младежи си намериха работа, а над 1000 започнаха стаж. 64% от стажантите останаха на постоянна работа. Това е огромен успех за европейските социалисти.”
Целта на кампанията е да “излезе от Брюксел” и да достигне до всяка от 28-те страни-членки. ПЕС стартира специален информационен сайт youthplan.eu, на който може да бъде намерена повече информация за инициативата. Социалистите залагат на атрактивна кампания в социалните мрежи, видео материали и томбола с награда пътуване до Прага.
Коментари