БСП: Властта да спре с импровизациите във външната политика


Правителството да спре с импровизациите във външната политика на България. Това призоваха от БСП, стана ясно от думите на зам-.шефът на НС Кристиян Вигенин в кулоарите на Народното събрание.

Поводът пък е изказването от преди ден на премиера Бойко Борисов, че влизането ни в Шенген не е приоритет, както и острата реакция на външно министерство към руското посолство, заради готвената от тях изложба за 75-годишнина от „освобождението на Източна Европа от нацизма“.

От БСП призоваха да се води една по-балансирана, координирана и съгласувана политика и да не се прави отстъпление от широко споделените национални приоритети. По думите на Вигенин изказването на Борисов за Шенген е в противоречие на един дългосрочен приоритет, по който има много широк консенсус. „Искам да кажа на хилядите българи, които чакаха това лято на границата, че ако България беше в Шенген, нямаше да има гранична проверка с Гърция“, коментира Вигенин.

Реакцията на външно министерство към проявата на руското посолство той определи като ненужно острата и агресивна позиция. Според Вигенин с остротата на позицията си външното ни министерство поставя под въпрос, а може би дори отрича, ролята на СССР в победната над нацизма през Втората световна война. „Това, съчетано с факта, че нито правителството, нито МВнР си направиха труда да отбележат началото на Втората световна война, ни кара да си задаваме някои въпроси каква е насоката на политиката, която се води и дали в някаква степен не се оправдават престъпленията на нацизма“, скочи той. Според него това може да доведе до усложняване на реализацията на големите енергийни проекти.


Коментари