Британци готови с ваксина срещу коронавируса


Британски учени за рекордно кратък срок са създали експериментална ваксина срещу коронавируса от нов тип, съобщава телевизионният канал Скай нюз.

Специалистите са готови за провеждането на опити с животни, а през лятото ще може да бъдат направени и изпитания с хора. „При използването на стандартни подходи, изминават най-малко две или три години до момента на клиничните тестове. Ние съкратихме тези срокове и успяхме да създадем образец на ваксината в лабораторни условия за 14 дни“, заяви пред медията професорът от лондонския „Импириъл колидж“ Робин Шеток. По неговите думи екипипът му е осъществил съществен пробив.
Изследователят изтъкна, че заради необходимостта от продължителен цикъл на изпитания, препаратът, дори и да се окаже ефикасен, няма да бъде готов достатъчно рано, за да може да се справи с разразилата се епидемия от новия коронавирус 2019-nCov. Но приложението му няма да е закъсняло, ако започне пандемия и вирусът се разпространи по целия свят. Ученият предполага, че до лятото заразата ще спадне, както става с грипа. Но не е изключена вероятността от втора вълна на епидемията в глобален мащаб. Тогава ще е много важно да имаме на разположение действаща ваксина.
Освен във Великобритания, изследвания за изготвяне на нова ваксина срещу споменатия коронавирус се водят в Австралия, Китай, САЩ и в други страни от Европа и света, припомня агенцията.

Преди дни военни медици и биолози от Шанхай успешно защитиха култура от клетки от атаки на вируса 2019-nCoV, като използваха копия на рецепторите АСЕ2, от които причинителят на пневмонията се възползва, за да проникне в организма. Резултатите от изследването са качени на сайта bioRxiv. „При подобни терапии е възможен страничен ефект, тъй като протеинът АСЕ2 е тясно свързан с функционирането на сърдечносъдовата система“, отбелязват специалистите. „От друга страна неотдавнашни експерименти с мишки показаха, че добавянето на копие на АСЕ2 в кръвта им не повлия върху жизнеспособността им. Това навежда на мисълта, че протеинът може да се използва както за терапия, така и за диагностициране на новото заболяване.“

Коментари