Борис Бояджиев забърса 28 359 535 лева от работниците на Елма Троян, ето как ….


През 2014 г. свързаната с ПИБ „Либеро“ и „Борком 63“ (на собственика на „Елпром Харманли“ Борис Бояджиев) доброволно разделят огромния парцел до метростанцията на два отделни имота. От договора за делбата става ясно, че „Борком 63“ на Борис Бояджиев взима 60% от имота, или 9911 кв.м, докато останалите 6666 кв.м стават собственост на „Либеро“. Данъчната оценка на по-големия терен (който сега е собственост на „Артекс“) е 645 хил. лв., а на съседния – 430 хил. лв. В средата на май „Борком 63“ апортира имота в новооснованото дружество „Крон 21“, за което стои отново името на Борис Бояджиев, което месец и половина след това е купено от „Артекс инженеринг“. При апорта оценката на имота е малко над 14 млн. лв. (14 156 257 лв).

Пореден скандален епизод от драмата „Апартаментгейт“ излезе на бял свят. Този път той е свързан с все още главния изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „Уникредит Булбанк“ Левон Хампарцумян, пише Actualno.com.

Според публикация в сайта за „фалшиви новини“ и омаскаряване  „Биволъ“ Хампарцумян се е сдобил с апартамент от строителната фирма „Артекс“ на ул. „Тинтява“ в столичния квартал „Дианабад“. Това обаче е станало на тройно по-ниска цена от принципната за региона. Банкерът купува 420 000 лева за 326 кв. метра т.е. 660 евро на квадратен метър – в сграда „Виделина“, където според „Биволъ“ апартамент от 75 квадратни метра с гараж от 24 квадратни метра струва 220 000 евро.

Сайтът за разследваща журналистика обаче посочва, че сделката за апартамента на Хампарцумян е завършена в деня, в който „Уникредит Булбанк“ одобрява кредит от 28 359 535 лева за фирма „Крон 21“ (28.06.2018). Става въпрос за договорна ипотека върху имот за застрояване с площ 9911 кв. метра на бул. Г.М. Димитров в „Дианабад“. Около месец по-късно „Крон 21“ бива придобита от „Артекс Инженеринг“.

Практиката в банковата сфера е заеми за такава голяма сума да се одобряват от колективен орган на съответната банка т.е. не еднолично. Actualno.com се свърза с пресцентъра на „Уникредит Булбанк“ и постави въпроса дали банката счита, че има конфликт на интереси в случая и дали ще бъде наложена вътрешна санкция, ако финансовата институция заеме такава позиция. * (обновено към 15:55 часа) От пресцентъра ни отговориха, че банката не предоставя публично информация за настоящи, минали или потенциални клиенти.

Oт 1 май 2019 година, Хампарцумян вече няма да е главен изпълнителен директор и председател на УС на „Уникредит Булбанк“.

Припомняме, че с апартаменти в „Изток“ на доста изгодни цени вече се оказаха зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, правосъдният министър Цецка Цачева, депутатът Вежди Рашидов и зам-министърът на спорта Ваня Колева. 

Коментари