Борисов: Варна вече няма проблем, хората спокойно могат да ходят на плаж


Премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откриха във Варна реконструираната пречиствателна станция за отпадъчни води.бойко1

„С този проект водите на Варна ще бъдат пречистени в максимална степен. По ОП „Околна среда 2007 – 2013“ във Варненска област са финансирани 19 проекта на обща стойност 312 млн. лв., посочи министър Ивелина Василева на церемонията. „Става дума за ВиК мрежи, за пречиствателни съоръжения, депа за отпадъци и проекти за опазване на защитени зони и територии. Предстои да се модернизира и разшири пречиствателната станция на Златни пясъци, а дълбоководното заустване вече е изградено. Стойността на този проект е 48 млн. лв.“, съобщиха от МОСВ.

Само преди година всички проекти бяха спрени, а мръсните води са отивали направо в морето, но Варна вече няма проблем и хората спокойно могат да ходят на плаж, заяви премиерът Бойко Борисов. Той покани журналистите да видят какво се е изливало преди в Черно море, като показа събраните отпадни води на входа на станцията.

„Тази инвестиция решава въпроса с чистотата на водите в морето край Варна, където всички се къпем“, каза кметът на морската столица Иван Портних. Модернизираната пречиствателна станция облекчава натоварването на канализационната мрежа в централната градска част на Варна и слага край на преливанията на каналите за непречистени битови отпадъчни води, които до сега се стичаха към морето.

С реализацията на обекта е изпълнен последният етап от реконструкцията на станцията, чрез който се постига пълно третично пречистване на отпадъчните води с отстраняването и на фосфор. Достигнати са емисионните ограничения за качество на заустваните отпадъчни води по отношение на показателите общ азот и общ фосфор. Реално присъединени вече към реконструираната и модернизирана пречиствателна станция за отпадни води във Варна са 383 030 души през лятото и 322 000 извън активния туристически сезон. Чрез новото съоръжение е осигурено свързването на 36 600 жители към пречиствателната станция. Обхванати са битовите отпадъчни води от кварталите „Чайка“ и „Бриз“, от местността „Св. Никола“ и вилната зона „Ален Мак“, които досега отиваха в канализацията на централната част на града. С изграждането на този обект се намалява замърсяването на Черно море и се подобряват условията за туристическа индустрия по крайбрежието./ БГНЕС

Коментари