БЛАГОТВОРИТЕЛНО В ЛОВЕЧ НА ВЕЛИКДЕН РАЗДАДОХА КОЗУНАЦИ И ЧЕРВЕНИ ЯЙЦА


Благотворително на желаещите граждани на Ловеч на Великден по повод Божието възкресение бяха раздадени козунаци и червени яйца. Събитието стана пред новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ след великденската служба. Дарението е осигурено от местен бизнесмен, който е пожелал анонимност. Инициативата е на кмета Корнелия Маринова.
Раздаването на 250 порции започна с участието на и.д. председател на Общинския съвет в Ловеч Даниела Димова –Събева. Преди това протойерей Михаил благослови традиционната за християнския празник храна. Останалата част от дарението ще бъде използвана за Домашния социален патронаж.
По традиция Великден е празникът, който се свързва с това най-вкусно тестено изделие – пухкавите козунаци. Козунакът е символ на тялото на Христос, както червените яйца са символ на неговата кръв.
По-рано сутринта митрополит Гавриил отслужи празничното богослужение в катедралата и възвести Христовото Възкресение. Той раздаде на християните от благодатния свещен  огън, донесен от Йерусалим.

Коментари