Битката при Дойран – една от най-значимите победи на българската армия


Битката при Дойран е една от най-значимите победи на българската армия през Първата световна война. Сраженията край Дойран се водят цели три години, особено жестока е британската атака през септември 1918 година, разказаха в предаването „Операция История“ по Bulgaria ON AIR, Христо Йовчевски и Христо Калистерски от дружесто „Традиция Троян“.

Облечени в униформи на 34 пехотен троянски полк, те представиха различни оръжия от тази битка. Особено кръвопролитни са били ръкопашните схватки, където троянци показват невероятна смелост.

Гостите в студиото отдадоха дължимото и на смелостта на британските войници.

„Нашата цел не е да възпитаваме във военолюбие. Напротив, нека помним войната, за да не допускаме никога повече тя да се повтори“, смята Христо Йовчевски.

На 15 септември в Троян ще има голяма възстановка на Дойранската епопея във връзка със 100-годишнината от славното сражение. Ще участват най 300 души. Ще бъдат представени отбранителни съоръжение, български и британски униформи и оръжия.

В предаването гостува и академик Ангел Гълъбов от БАН, инициатор на най-мащабното изследване по популационна генетика у нас.

„Съвременните българи са най-близко до прабългарите или по точно до древните българи, тъй като „прабългари“ е научен термин. Древните българи не са нито тюрки, нито хуни, те нямат генетично нищо общо с средноазиатските тюркски народи. Българите са европеиден народ от западноевразийското пространство“, отбеляза ученият.

Интересно, че въпреки петвековното османско робство, съвременните българи на генетично ниво не са близки със съвременните турци. Със славяни имаме езиково и културно родство, но генетично също не сме близки. Славянският компонент у нас е много по малък от прабългарския, обобщи академик Гълъбов.

„Взети са проби от 900 етнически българи. Изследвани са кости останки на траки на 5000 години. Траките сякаш стоят като гени между Запада и Изтока. Траките, също като древните българи, са европеиден етнос от западноевразийски тип, но съвремените българи все пак са най-близки до прабългарите.

Коментари