Бил Гейтс с мрачна прогноза за пандемията: Почти стигнахме най-лошия сценарий, спасение няма да има през следващите 18 месеца


 „Шоуто на Елън Дедженерис“ колко прав е бил с мрачната си прогноза от своя реч през 2015 г. на темата „Следващата епидемия? Не сме готови“.

„Ако нещо убие над десет милиона души през следващите няколко десетилетия, това най-вероятно ще бъде силно заразен вирус, а не война – не ракети, а микроби. Инвестирахме огромно количество пари в ядрени оръжия, но сме инвестирали много малко в система за спиране на епидемия. Не сме готови за следващата епидемия“, каза тогава Гейтс.

 беше правителството да свърши необходимата работа, за да е готово за следващата епидемия . Това означава, че щяхме да можем бързо да диагностицираме заболяването, много бързо да разполагаме с лекарство и дори с ваксина – с всички тези неща – много по-бързо в сравнение със сега“, отвърна Гейтс.

Филантропът отбеляза също, че той и съпругата му Мелинда Гейтс са положили усилия през последните пет години да се подготвят за епидемия чрез фондацията си, която 

„В Африка имаше епидемия от ебола, която трябваше да ни накара да се подготвим. След това имаше епидемия от Зика. Като за респираторна пандемия обаче мащабите са наистина големи, не сме виждали подобно нещо през последните сто години“, каза още Гейтс.

„завръщане към нормалния живот, докато не се сдобием с феноменалната ваксина или с лечение, което да е над 95% ефективно“.  Гейтс предположи, че решение няма да има през следващите 18 месеца.

„Убеден съм, че този път няма да игнорираме опасността от нова епидемия и ще се подготвим, защото това е нещо много драматично, което променя хода на живота ни и икономиката и създава толкова много трагедии. Мисля също така, че има толкова много примери на героизъм, в които отделни хора се проявяват или общности се обединяват, за да се справят с тези проблеми. И въпреки, че новините са много лоши и почти стигнахме най-лошия сценарий, надявам се, че геният на хората и състраданието им ще ни накарат отново да осъзнаем, че заедно се борим с това в нашите общности, в страната и по света“, каза Гейтс.

Коментари