Бизнесът спира заводите за по час на ден от 26 юни


Организации на работодателите у нас обявиха, че започват протест срещу поскъпването на тока от 26 юни с масово спиране на производствата за един час.
Това съобщи пред БНР Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Според плановете на енергийния регулатор цената на тока за повечето предприятия ще нарасне с 13 до 20 процента от 1 юли. Аргументът на КЕВР е, че ако не бъде увеличена цената „задължение към обществото“ за стопанските потребители, в системата се отваря дупка от 285 млн. лв. и трябва цената на тока за хората да е със 17% по-висока.

Всички работодателски организации в България, единодушно и категорично заявяваме, че не желаем повече да плащаме за кражбите, разхищенията и некадърността в българската енергетика, заявиха в отговор от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците, към които се присъедини и Българската търговско-промишлена палата, която по-рано изрази резерви спрямо планираните протести, се казва в обща декларация на бизнеса.

Бизнесът настоява да се въведат европейските политики и най-добри практики в сектор „Енергетика“.

Преди дни премиерът Бойко Борисов поиска по-широк дебат по формирането на цените на електроенергията и настоя за отлагане на поскъпването с един месец.

От бизнеса поискаха среща с премиера и заплашиха, че могат да поискат оставки.

Според работодателите с непремерени действия страната се тласка към мащабни макроикономически проблеми, в това число значителен спад в икономическата активност и рязко нарастване на безработицата дори в краткосрочен план.

Работодателите поставят пред правителството няколко основни въпроса.

  • държавна помощ ли е наложеният ни модел за субсидиране на ВЕИ, високоефективните комбинирани производства и дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия (ДДИЕЕ);
  • защо размерът на фиксираната (съответно, регулираната от КЕВР) част от крайната цена на електроенергията в България е сред най-високите в Европа (само в Дания е по-висока, а спрямо останалите – между 2 и 8 пъти по-висока);
  • как са били подписани, съответно, преподписани дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия – абсурден е ръстът на добавки „невъзстановяеми разходи“ – 188,8 % (от 3,38 лв./МВтч. на 9,76 лв./МВтч.).
Коментари