Бизнесмените, които попаднаха под ударите на закона


Протести, коронакриза, икономически сътресения, несигурност, заплахи, скандали. Още сме в средата на 2020 г.,  а събитията на които цял свят стана свидетел са толкова наситени с емоции и промени в бита на човека, че не можем да си представим, какво ни очаква до края на годината.

България също бе засегната и е част от глобалната картина. На сцената на обществения живот се появи протеста на гражданите, който бе яхнат от няколко политически партии и още по-недопустимото – от президента Румен Радев. Последният обвини прокуратурата, че нарушава Конституцията и дори поиска оставката на главния прокурор, защото по-рано ръководената от него структура свърши работата си и предприе действия срещу двама членове на администрацията на държавния глава, за които са събрани данни, че са извършили престъпление.

Поне формално, последното бе и повод Радев да застане на площада при протестиращите и да изкрещи обидни реплики и квалификации по адрес на прокурори и политици. Държавният глава си позволи да нарече „мутри“ магистратите от държавното обвинение, заявявайки, че институцията се е превърнала в „мафия“. В отговор, главният прокурор Иван Гешев заяви, че не приема подобни квалификации и, че ще продължи да се бори за изчистването на истинската мафия и олигархия от върховете на властта.

Всичко това даде повод на ‘‘Правен свят‘‘ да направи кратък обзор и справка на дейността на държавното обвинение за последните няколко години, за да проверим коя от двете страни има повече доводи. А резултатът показва, че именно от периода 2018 до настоящия момент в ареста, затвора и на подсъдимата скамейка се оказват ключови фигури, които по незаконен начин са се превърнали в милионери и милиардери, като са грабели с лекота от хазната, лобирали са за техни хора на високи длъжности, облагодетелствали са се с движими и недвижими имоти, както на родна земя, така и в чужбина, а след 2018 г. бяха подведени под отговорност за действията си. Без значение от техните политически принадлежности, без значение от техния политически цвят и интереси, или пък високопоставени приятели.

Сагата EVN c Прокопиев, Дянков и Трайков

Преди седмица Апелативният специализиран наказателен съд оправда Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Прокуратурата настояваше за присъда от 3 до 10 г. затвор за тримата. Причината – продажбата на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното дружество EVN, която беше извършена през 2011 година, а подсъдими бяха бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, съиздателят на „Икономедия“ Иво Прокопиев и трима служители на дружеството „Булброкърс“ Според обвинението Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, а Трайков е подсъдим за безстопанственост. Изчисленията на прокуратурата сочат, че щетите за държавата са над 20 милиона лева.

Към юли 2020 г. делото все пак има още две инстанции, на които предстои да стане ясно, какво ще бъде окончателното решение на съд и ще останат ли безнаказани Прокопиев, Дянков и Трайков.

След заседанието главният прокурор коментира в профила си в социалната мрежа Twitter, като отново даде заявка за борба с корупцията в политиката.

„Уважение към решението на съда. Респект към колегите прокурори. Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот“, написа Гешев в Twitter по случая. 

Хотелиерското семейството Арабаджиеви

През септември 2018 г. е издадена европейска заповед за арест на известното семейство – бизнесмените Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела, както и синът им Вълчо, заедно с още 7 съучастници (които в последствие намаляват до 4 души).  Според прокуратурата, от 2013 г. до септември 2018 г.  Ветко, жена му и още 3 лица са ръководели организирана престъпна група, която укривала данъци чрез фиктивни фирми, регистрирани на имената на социално слаби, като са успели да укрият над 100 милиона лева. Парите от данъчните престъпления били вкарвани в официалния им бизнес, затова и хотелиерската фамилия има и обвинение за пране на пари. В онзи момент, Ветко и Маринела не са в България. Става ясно, че и Интерпол започва издирването им с червена бюлетина, благодарение на действията на прокуратурата. През септември 2018 г. в ареста с обвинение за пранене на пари влиза синът им – Вълчо Арабаджиев, според прокуратурата фирмата му е внесла през февруари 1000 лева данък, а е успяла да укрие 600 хил. лева. Само при обиските на недвижимите имоти на хотелиерите са иззети 10 милиона лева.

До средата на септември 2018 г. Специализираният съд успява да наложи запор над имуществото на Арабаджиеви. Малко след обявяването им за издирване, Ветко и Маринела са открити в Испания, в имение на техен приятел и също подсъдим и издирван от Швейцария –  Георги Семерджиев – Шопа. Името му нашумява през 2014 г., когато е прострелян пред столичния хотел „Хемус“ и е сочен за един от приближените на кокаиновия бос Евелин Банев-Брендо.  Хотелиерите са арестувани от испанските власти и са в техният арест, докато прокуратурата работи по това те да бъдат екстрадирани в България, за да се започне процесът за незаконните им дейности.  Два месеца след като са арестувани (бел. ред. – през март 2019 година), пръв пред Специализирания наказателен съд се изправя Ветко, а малко след това е екстрадирана и Маринела. Първоначалните доказателства, които дъражавното обвинение е успяло да събере са над 208 тома.  Междувременно прокуратурата иска да бъде върнат и Семерджиев, в чиято вила са открити хотелиерите. Той също е бил задържан заедно с тях. Интересното в случая е, че Швейцария  оттегля през март 2019 г.  искането си за екстрадицията по делото за пране на пари и трафик на наркотици, водено срещу него там. Срещу Семерджиев обаче веднага е образувано дело от българската прокуратура за укривателство на  Арабаджиеви.  През октомври 2019 г. Вълчо и Маринела Арабаджиеви се намират в родния арест, а Антикорупционната комисия запорира тяхно имущество за над 380 млн. лв. и 9 фирми, свързани престъпната им дейност.

Към юли 2020 г.  делото е в съда, а Маринела Арабаджиева – в ареста, след като от май 2020 г.  насам беше под домашен арест. Такава мярка имаше и за Ветко Арабаджиев, но той се върна зад решетките, защото нямаше изискване за незабавно изпълнение на решението, както при съпругата му.

Малко по-късно през същия месец Специализираната прокуратура осветли напредъка си и по другото ключово дело– четвърти обвиняем по делото срещу Миню Стайков и прясно иззети от „СИС индъстрис“ 130 000 лева. „

Миньо Стайков – алкохолният и цигарраген бос, обвързан с Държавен фонд земеделие и бивш сват на хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви

Следващият бизнесмен и свързаните с него фирми с предполагаема нелегална дейност е Миню Стайков, бивш собственик на ‘’Винмпром Карнобат’’. Към настоящия момент той е в ареста, вече близо 2 години.  През 2012 г. името му добива голяма популярност при случай, в който кучетата му нападат и почти разкъсват жена в столичния квартал ‘’Бояна’’, а след инцидента домашните любимци са укрити. За тях е ясно, че са бойна порода.  През 2011 г. пък синът на Миню Стайков – Стайко, става зет на обвиняемите хотелиери Арабаджиеви.

Припомняме, че през 2013 г. Стайков е уличен в схеми за източване на пари в така наречената афера ‘’Захарно петле’’. Акцията на прокуратурата бе да се пресече източването на ДДС, тогава задържан е синът на бизнесмена, Стайко за участие в организирана престъпна група. Оценената щета, нанесена на България е в размер на 2,5 млн. лева.

През 2018 г., прокуратурата информира, че  при спецакция Миню Стайков е арестуван за пране на пари, както и е уличен в многократни участия в криминални актове.  Сред задържаните  е и шуреят му Белун Хазърбасанов, синът на карнобатския кмет – Иван Димитров и синът на Стайков. Те са подведени под отговорност за участие в престъпна група, която разпространявала цигари без бандерол, извършвала данъчни престъпления и пране на пари.  На 16 юли 2019 г. ръководители в Държавен фонд „Земеделие“ /ДФЗ/ са задържани по подозрение за извършени престъпления в полза на алкохолния  бос Миню Стайков. Собственикът на „Винпром Карнобат“ е обвиняем за злоупотреби с европейски фондове, контрабанда с цигари и данъчни престъпления.

„Корупция има навсякъде в Европа, въпросът е, че при нас има едно чувство за безнаказаност и липса на елементарно приличие, което съответно създава едно чувство за несправедливост у българските граждани„, коментира Иван Гешев тогава в качеството си на зам.-главен прокурор.

Миню Стайков е разследван и за неправомерно получаване на 8 милиона лева европейско финансиране. Заместник-главният прокурор поясни, че е имало опит за получаване на още 10 милиона лева  (5 милиона евро).

Милионерското семейство Николай, Мария и Евгения Баневи

Николай Банев е известен като един от първите червени олигарси, но се е възползвал и от връзки с партии с други цветове.

Припомняме, съдебното следствие срещу Николай, Евгения и Мария Баневи тръгна през октомври 2018 г. когато бяха арестувани в Ница, отново във времето, когато зам.-прокурор е Иван Гешев. Баневи са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Според данни на държавното обвинение Баневи са изпрали близо 1 млрд. лв.

Повдигнатите обвинения са:

За длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“АД,“Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв./ чл. 203 ал.1 НК/;

За избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“АД / три престъпления по ч. 255 ал.3 НК/;

За пране на пари в особено големи размери – 589 811 132 евро и 225 000 лева / чл. 253 ал.5 НК/;

За държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси / чл. 339 ал.1 НК/.

Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември. На 12 юли 2019 г. Евгения Банева е пусната от ареста по здравословни причини, а майката на Николай Банев – Мария е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 10 000 лв.

В ареста от самото начало на задържането му под стража в момента е Николай Банев.

Междувременно Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество взе решение за внасяне в Бургаския окръжен съд на иск за отнемане на имущество срещу Николай и Евгения Баневи и свързани с тях юридически лица на обща стойност 140 523 982.29 лв.  

И действащ министър влезе в ареста

Дни след официалното встъпване в длъжност на новия главен прокурор Иван Гешев, България осъмна с първи действащ министър в ареста. Както е добре известно, става дума за бившия вече министър на околната среда и водите Нено Димов, който бе привлечен като обвиняем заради нечуваната от десетилетия досега водна криза в Перник. По-късно Димов получи и още едно обвинение – заради това, че е допуснал нерегламентирано горене на отпадъци в различни райони на страната. След месеци в ареста Нено Димов вече е под домашен арест.

Заместник -министърът на околната среда и водите и аферата ‘’Боклукгейт’’

С повдигнато обвинение и разследване за дейността му се сдоби заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков в началото на 2020г. Живков е обвинен за участие в организирана престъпна група, занимавала се с нелегален внос и преработка на опасни отпадъци, за които се твърди, че са собственост на бизнесмените братята Атанас и Пламен Бобокови. Те в последствие се оказаха в основата и на други обвинения по върховете на властта за търговия с влияние, за която разследващите научават от скандалните чатове между Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов.

Зам.-министърът Красимир Живтов пък е оказвал влияние върху свои подчинени да разрешават вноса на отпадъци от Италия на фирми, които не са имали разрешително за преработка на такива отпадъци, както и не са имали разрешителни за внос на отпадъците, а са разполагали само с площадки за съхранение. Живков е принуждавал и фирми, които са генерирали опасни отпадъци, да ги предават на завод за акумулатори в Монтана. На Живков е наложен постоянен арест. В ареста остават и обвинените заедно с тях за незаконен внос и обработка на отпадъци Николай Миховски – шеф на плевенска фирма, която е трябвало да преработва боклука, и бившият началник на РИОСВ-Плевен Габриел Савов.

Останалите обвинениеми от общо 10, сред които и братът на Атанас Бобоков – Пламен, остават на свобода, самият той е пуснат срещу 1 млн. лева гаранция. Само няколко седмици след това обаче след поредната порция разкрития на разговори и уреждане на хора на Пламен Бобоков, чрез ‘’момчето за всичко’’ Пламен Узунов, той се сдоби с още едно обвинение.   Специализираната  прокуратура е предявила обвинение на Пламен Бобоков и Пламен Узунов за участие в престъпен сговор, с цел осъществяване на търговия с влияние и длъжностни престъпления, в периода от началото на месец януари 2019 год. до настоящия  момент – престъпление  по чл. 321, ал.6 от НК.

Според държавното обвинение Бобоков е подбудил на 21 пъти Узунов в качеството му на длъжностно лице, да наруши служебните си задължения, регламентирани в Правилата за работа на Администрацията на Президента на Република България и длъжностната характеристика за заеманата  от него длъжност, с цел да набави за бизнесмена облага. От това са настъпили значителни вредни последици – разгласяване на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на Президентската институция, сред гражданите на Република България и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба – Служба „Военна информация“.

Президентския съветник по сигурността и отбраната Илия Милушев също се сдоби с обвинение

Съветникът на държавния глава по сигурността и отбраната Илия Милушев също се сдоби с обвинение. Той е привлечен към наказателна отговорност с постановление за  престъпен сговор и извършване на длъжностно престъпление по чл.321, ал.6 от НК и по чл.282, ал.1 от НК, вр.чл.20, ал.2 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева, както и забрана за напускане на пределите на страната, се посочва в прессъобщение от Военно-окръжната прокуратура. Той също бе задържан в четвъртък заради разследване за разгласяване на държавна тайна. По-късно от ДАНС отнеха достъпа му до класифицирана информация.

Въпреки течащото разследване в прокуратурата срещу Пламен Узунов и Илия Милушев, както и поредицата от разкрития за не дотам чистите им взаимоотношения между бизнесмен и представител на президентската институция, новият съветник на Радев – Бойко Рашков – бе изпратен в сутрешния блок на бТВ, за да легитимира действията на колегата си Узунов и да представи подобен тип обвързаности между хора на държавни постове и бизнесмени като нещо напълно естествено. „Какво престъпно има в това, че в един кабинет е намерено съдебно решение, което не е подписано и подпечатано? Когато един гражданин се сдобие с решение на някой съд, това е публична информация и няма нищо класифицирано“, заяви Рашков, който очевидно осъзнаваше наивитета на тезата си.

Хазартният бизнесмен в изгнание – Васил Божков

В началото на 2020 г. прокуратурата започва разследване срещу вече бившия хазартен бос Васил Божков. До юли 2020 г. срещу Божков има повдигнати 19 обвинения. Бизнесменът е привлечен към наказателна отговорност за ръководене на организирана престъпна група с участието на още 3-ма души, подбудителство към убийство на четирима човека, принуда и опит на изнасилване на жена и опит, съобщи Специализираната прокуратура.

Припомняме, че малко преди да му бъде повдигнато обвинение хазартният бизнесмен избяга в чужбина и се скри в Дубай. Прокуратурата своевременно изпрати молба до ОАЕ за неговата екстрадиция. Документите за екстрадирането му надхвърлят 200 страници. В това време Васил Божков се намира в ареста в арабската държава. Според самия него, той е изкарал близо 3 месеца зад решетките.

Както е известно Обединените Арабски Емирства и България нямат договор за правна помощ, Затова есктрадирането на Божков оттам е спънка.

И докато хазартният бос е разследван за 19 престъпления, той също реши да политиканства и да яхне протестите.

Само преди няколко дни изтекоха разговори на него с предполагаеми събеседници Огнян Стефанов и депутата от БСП Александър Паунов, в които Васил Божков обсъжда подготовката на протестите и служебен кабинет. Разкритията дойдоха само минути след като говорителят на главният прокурор Сийка Милева заяви, че Специализираната прокуратура ще изнесе доказателства за връзки на обвиняеми лица с журналисти и политици. Сред тях скандалните бизнесмени в изгнание – Васил Божков и Цветан Василев.

Източник: https://legalworld.bg/biznesmenite-koito-popadnaha-pod-udarite-na-zakona

Коментари