„Биволът“ Чобанов се скри зад Репортерите за разпита за НАП


„Биволът“ Атанас Чобанов прибегна до обичайния си прийом в опит да избяга от разпит за връзките му с „ТАД груп“, чиито шефове са обвинени за хакерската атака срещу НАП. В отчаян опит да се спаси от разследващите псевдожурналистът активира старите си дружки от НПО-то „Репортери без граници“.

В четвъртък от организацията излязоха с недопустимо по закон искане френските власти да откажат разпита на Чобанов. Преди близо месец спецпрокуратурата издаде европейска заповед за разследване на територията на Франция по казуса „ТАД груп“. В рамките на разследването трябва да бъде разпитан главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов по досъдебното производство срещу служители на „ТАД груп“ във връзка с факти, относими по предмета на доказване.

Самият Чобанов явно обаче се страхува истински от разпита (който трябва да бъде проведен от френските власти – б.р.) и най-вече от собственото си участие в аферата „НАП“, защото от близо месец се пробва да финтира правосъдието. Отначало той обяви, че е в отпуск в Европа, но явно с наближаването на есента „биволът“ е осъзнал, че няма как да продължи играта на криеница и затова се е обърнал за помощ към Репортерите. Те от своя страна излизат с искане, което е в разрез с европейското законодателство – Чобанов да бъде поставен над закона и така да отърве разпита. Дори се опитват да пробутат абсурдната теза, че ако даде показания, това би нарушило човешките му права. Организацията обаче тактично пропуска да спомене факта, че всеки гражданин е длъжен да съдейства на държавните органи при разследване на престъпление. Явно обаче Чобанов има какво да крие и затова предпочита да ползва НПО-то за щит, вместо да даде обяснения за участието му в аферата, засегнала данните на 5 млн. българи. Последните според Репортерите явно нямат човешки права, защото организацията не се вълнува от законовото им право да бъдат овъзмездени за престъплението, извършено срещу тях.

От избухването на аферата с източените данни от системата на НАП до сега прокуратурата пусна информация, подкрепена със записи, за дейността на шефовете и хакера от „ТАД Груп“. От тях, както и от изявленията на зам. главния прокурор Иван Гешев стана ясно също, че компанията е работила в изключителна близост и за интересите на т.нар. разследващ сайт с връзки с кремълската пропаганда „Биволъ“. На един от декриптираните компютри на Бойков е открита и папка „търсене за бивол“, а според разследващи компанията е работела със сайта и с кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев за събирането на предизборни компромати.

Коментари