Белезници за бившия шеф на КАТ-София, близък до приватизатора Борис Бояджиев


Тенчо Тенев е арестуван на работно си място в полицията в Асеновград

Белезници за бившия шеф на столичния КАТ. Тенчо Тенев е задържан вчера следобед в РПУ- Асеновград, където работи като началник на „Охранителна полиция“. Акцията е на Вътрешна сигурност в МВР и вероятно е последната разписана от бившия вече вътрешен министър Христо Терзийски. 

По времето на Цветан Цветанов Тенев беше освободен от поста заместник-шеф на столичната „Пътна полиция“ и след години съдебни битки осъди министерството. Тенев беше върнат на работа като директор през 2014 г. 

От прокуратурата съобщиха, че Тенев е привлечен като обвиняем и задържан за престъпление по служба и незаконно държане на боеприпаси.

От февруари до 28 април 2021 г. в Асеновград, в качеството си на началник на сектор „Охранителна полиция“, Тенев е превишил властта и правата си, като е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на Районното управление, без да има право на това. Общата стойност на даренията е около 10 500 лева.

Обвиняемият е превишил властта си, като е избрал две фирми, които да оборудват сградата на РУ-Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности на ползвани от служителите коли. Фактурите за тези дейности били издавани на Община Асеновград, като Тенев е подписвал част от тях от името на същата институция. Обвиняемият е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати и не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания.

Тенев е обвинен и за това, че в хасковското село Крум е държал без разрешение 554 патрона за огнестрелни оръжия.

Обвиняемият е бил задържан на 11 май в сградата на Районното управление. Разпитани са свидетели, извършени са обиски на девет адреса, иззети са търговски и счетоводни документи, както и боеприпаси.

Тенчо Тенев е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Разследването продължава.

Ако бъде признат за виновен, Тенев може да получи от 1 до 8 години затвор и да бъде лишен от правото да заема определена държавна или обществена длъжност. За незаконно държане на боеприпаси законът предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години.

Коментари