БГ кръстникът ген. Гоцев отнесе тайните на СИК и ВИС – той бе сочен за създател на групировките и бос на Маджо и „Мултигруп“


Смъртта на 90-годишния ген. Любен Гоцев, починал снощи след боледуване, слага край на възможността да бъдат разкрити едни от най-големите тайни на т.нар. преход у нас. Той е сочен не просто за един от създателите на групировките, но и за главен техен архитект, заради което приживе го наричаха БГ кръстникът. 

Един от хората, които говореха съвсем открито за това – бившият борец Георги Стоев, написал няколко книги с разкрития за митичния генерал, бе разстрелян показно в центъра на София, а по-късно Гоцев бе разпитан от службите. Куршумите, които го убиха пред хотел „Плиска“, бяха пуснати малко преди Стоев да свидетелства срещу един от най-близките му хора – Младен Михалев-Маджо. Смъртта на Стоев през 2008 г. сложи край на публичното говорене за Любен Гоцев и приближените му босове.  

 Генералът се изкачва до върховете на ДС и дори за кратко е министър на външните работи по времето на Андрей Луканов. Маджо пък е бил старшина като състезател по борба от 1986 до 1989 година. Предполага се, че първите срещи между двамата са оттогава.

Още от възхода на Маджо в застрахователния бизнес в началото на 90-те витаят съмнения, че е получавал мощно рамо от вездесъщия Гоцев. Той не крие, че много цени генерала и се виждаха до последно, което бе заснето няколко пъти от медиите. Срещите им бяха в бившия ресторант „Монтерей“, който е в блока, където живее Гоцев. Той предпочита да приема гостите си там, а те са все от бившите ДС структури и силовите групировки. Така се зароди и т.нар. кръг „Монтерей“, в който видна фигура бе и Виктор Вълков, също бивш агент на държавна сигурност. 

Връзката не е никак далечна или случайна. Дъщерята на ген. Любен Гоцев бе официално назначена през 2016 г. в Надзорния съвет на „Интернешънъл Асет Банк“, където бе и Виктор Вълков. Директор в банката на Маджо е червеният функционер и бивш зам.-председател на БСП Евгений Узунов. Той е един от най-близките на Маджо и негов доверен човек. Дъщерите на Маджо и Узунов също развиват бизнес заедно. 

Ген. Любен Гоцев е известен със слабостта си към банките. Той беше акционер в „Инвестбанк“ на приятелката си Петя Славова, но откакто Маджо стана банкер, отдаде цялата си енергия на него и вкара много влиятелни хора за клиенти на финансовата институция. Това обаче стана в последните години, далеч след като през 2008 г. спря да се говори за връзките на Гоцев със силовите групировки. 

А Георги Стоев, който е един от шефовете на ВИС, призна тогава, че и ВИС, и СИК са били създадени след 10 ноември 1989 г.от Държавна сигурност по заповед на тогавашното ръководство на БКП (днешната БСП) и лично на Андрей Луканов. А пък Гоцев е бил сред хората, които раздавали червените куфарчета.

„Силовите групировки бяха създадени от ДС под ръководството на бившия шеф на разузнаването генерал Любен Гоцев, а той изпълняваше нарежданията на Луканов. Компартията създаде групировките, за да насаждат страх сред хората, които преди това по същия начин се страхуваха от властта. Групировките бяха в тесни връзки с полицията и това ги направи недосегаеми за закона“, казваше убитият писател Георги Стоев. 

За връзките на Гоцев с групировките признаваше и бащата на Илия Павлов в свои интервюта. „Ген. Любен Гоцев общуваше със СИК и ВИС! Беше близък и с Маргините, и с Младен… Той им беше като ръководител, така да се каже… Те се съветваха с него, бяха млади момчета и имаха нужда от опорна точка“, разкрива преди години Павел Найденов доста предпазливо. 

Разкритията дали именно Любен Гоцев е създател е на повечето “силови” групировки, холдинги, банки, крупни финансови институции и мастити бизнесмени, след смъртта му могат да потвърдят малцина. Много от хората, с които е бил близък в ранните години на прехода, днес не са сред живите, а останалите не говорят.

Не е тайна приятелството му с генералите Атанас Семерджиев, Нанка Серкеджиева, Бриго Аспарухов, и бизнес-отношенията с другарите Младен Мутафчийски, Петя Славова, Митко Събев, Денис Ершов, Майкъл Чорни… Любен Гоцев е и от малцината посветени в унищожаването на досиетата. През 1990 г. най-ценните и важни данни за доносниците, агентите, щатните и нещатни сътрудници на ДС изчезват от архивите на МВР. Унищожена е цялата нормативна база, дала огромната власт на ДС. Тогава министър на вътрешните работи е генерал Атанас Семерджиев, а за архива отговаря генерал Нанка Серкеджиева. 

И от средите на самата БСП има признания за това, че по онова време висшите представители на партията поддържат контакти с групировките. Един от тях е и днешният шеф на стратегическия съвет на Румен Радев – Александър Маринов, който също е близък в онези години с ВИС и „Мултигруп“. В интервю от 2013 г. Александър Маринов твърди, че „определени хора, които са били свързани с групировките, наистина играят роля в обществено-политическия живот и до днес. Групировките бяха инструмент, създаден съвършено целенасочено и неслучайно от спортисти и бивши служители на силовите ведомства на Държавна сигурност.“

И още: „Но няма спор, че тези групировки не възникнаха спонтанно. Вярно е, че в края на 80-те г. и в началото на 90-те спортистите започнаха инстинктивно да се групират, тъй като те имат тези навици на организираност и сплотеност, и наистина правеха зулуми. Но този мащаб, който придобиха, и особено преходът от охранителна дейност към застраховане и бизнес, беше добре организиран…Да, тези куфарчета няма как да не са червени…Началото бе поставено от БКП и приемника БСП. В този смисъл процесите най-вече са свързани с определени среди и личности в бившата ДС. Много други фигури, които по-късно бяха на власт, също допринесоха за обрастване на властта с криминални структури…От тази гледна точка хората от тези групировки са помагали под една или друга форма на всички партии, управлявали през преход. Няма никакво съмнение по въпроса. Известно е, че част от ръководството на СИК имаха лични контакти с част от ръководството на БСП…“

Коментари