Бареков: Прокопиев и Доган заедно управляват България


Николай Бареков организира протест пред имот на Прокопиев в местността Буджака

„Прокопиев и Доган заедно управляват България през последните 20 години, Бойко Борисов беше една маска. Те решиха сега, че е време да го сменят“, заяви пред БНР бившият евродепутат Николай Бареков. 

„Зад кулисите беше Доган, а отпред – защото са по-симпатични – бяха хората на Прокопиев“, коментира той и призова лидера на „Да, България“ Христо Иванов на дебат за зависимостите му от Иво Прокопиев и от Ахмед Доган.

Днес около 12 ч. започна протест пред имот на бизнесмена Иво Прокопиев в местността Буджака край Созопол, организиран от Николай Бареков. По думите му имотът, построен над скалите, спира достъпа до морския бряг и забележителната местност Райския залив. Протестът ще премине под надслов „Върнете Буджака на хората“.

Близо 20 души с плакати и различни квалификации за Христо Иванов и обвинения, че е слуга на олигархията се събраха пред имота на бизнесмена Иво Прокопиев и имоти на други частни собственици, които се намират над емблематичната скала „Германката“ в местността Буджака. Освен обвиненията, че  Иванов и други представители на коалиция „Демократична България“ са организирали масовото ходене на плаж в парк „Росенец“ край т.н. Догансарай, а не са на този протест, Бареков твърди, че в Буджака има заграбен частен плаж, както и ограничен достъп до брега.

Протестиращите поставиха трибагреник на една от оградите, която препречва пътя до скалите и тръгнаха по стръмна пътека, отвеждаща до брега, с викове „Прокопиев, излез“. Продажбата на земя край морския град е истинско престъпление, заяви още Николай Бареков.

Снимка: Даниела Костадинова

Снимка: Даниела Костадинова

До скалите достъп има, но той е по две тесни, опасни и стръмни пътеки.

По-рано Бареков призова от профила си в социалните мрежи към протеста да се присъединят Христо Иванов и Ивайло Мирчев от коалицията „Демократична България“, които бяха организатори на акцията в парк „Росенец“.

Проверка на БНР установи, че край имота на бизнесмена Иво Прокопиев е оставена пътека, която отвежда до морския бряг. В местността Буджака има 3 имота, които спират достъпа до морския бряг, но те се намират в северната част на зоната, каза кметът на Созопол Тихомир Янакиев:

„Заградил ли е Иво Прокопиев плаж?! От това, което на prima vista се вижда и по документи – няма заграден плаж, защото просто там плаж няма. Законът за устройство на черноморското крайбрежие задължава собствениците да осигуряват алеи до морски плажове“.

„Кметът на Созопол изключително некомпетентно се опитва да обясни, че има разлика между скали и морски бряг. Всичко е морски бряг, всичко! По Конституция морето е общо“, заяви в предаването „12+4“ Бареков.

Снимка: Даниела Костадинова

Снимка: Даниела КостадиноваД

Цялото интервю на Петър Волгин с Николай Бареков в предаването „12+4“ можете да чуете от звуковия файл.

Според местен рибар от имота излиза отходна тръба, която излива на метри от брега отпадните води.

Морската вода в района е изключително замърсена, заяви още той. 

източник: БНР

Коментари