Банев обмислял гладна стачка в ареста, страх го било от „новичок“


Отново съм човек, а не г-н Банев – началникът, шефът, „държавата”, пише бизнесменът от ареста във Франция

В софийския следствен арест може би ще започна гладна стачка за пречистване на паметта и за предпазване от „новичок”. Това съобщава на последователите си в във Фейсбук Николай Банев, който е зад решетките със съпругата си Евгения. Двамата са с мерки за неотклонение „задържане под стража“. Част от обвиненията срещу тях са за ръководене и участие в организирана престъпна група, длъжностно присвояване на пари и вещи, данъчни престъпления, пране на пари в особено големи размери.

Справка на Tribune.bg показва, че крупният бизнесмен някак поддържа комуникация с последователи в страницата си във Фейсбук, която започва още от престоя му в ареста във Франция. Там Баневи бяха арестувани в края на октомври.

Статусите с политическа и икономическа тематика започват на 9 ноември. Основната тема на първите е приватизацията. Има и някои по-лирични, като този от 30 ноември. „От тясната ни затворническа килия с Жак-Шарл, моя съкилийник – марсилец, роден в селцето Учан (колко българско звучи) на остров Корсика, се вижда изоран склон със зелена все още гора по билото му и голямо имение сред гората… Тясното пространство, решетките на прозореца, металната врата сякаш освободиха полета на душата ми, на забравените фантазии на младостта… Отново съм човек, а не г-н Банев – началникът, шефът, „държавата” (както ме наричаше един от нашите стари директори), спестовната касичка, червеният кръст, инвеститорът…“. „Радвам се, че намери себе си в затвора… Тепърва ще преоткриваш много неща през следващите 10 години“, отговаря потребител на страницата.

В последният статус, който е от 6 декември, Банев споделя идеята си гладна стачка. „Г-н Банев най-добре може да ни обясни как може да се манипулира държавата. Все пак окраде, изигра на хазарт и профука над 120 подарени му държавни предприятия…“, пише в коментар под статуса. И още: „О Боже мой! Вие колко хиляди хора работещи оставихте БЕЗ трудово възнаграждение“.

Коментари