Баневи с 1 милиард лева в швейцарски банки, ще бъдат ли запорирани както имането на Цветан Василев там


Факт е, че на Николай Банев са констатирани 1 млрд. лв. в швейцарска банка. Колегите са поискали от властите в Швейцария сметките им да бъдат блокирани”, пише Блиц.

„Самият факт, че в сметките, които те контролират, има над 1 млрд. лв. говори, че при евентуалното им пускане те биха могли да преместят тези пари, където си искат”, уточни Гешев по Нова тв.

„Това е труден процес – събирането на доказателствен материал. За длъжностно присвояване ние сме привлекли Цветан Василев за над 3 милиарда. Това също беше трудно и залаганията на адвокатите бяха, че това дело никога няма да влезе в съд… Пране на пари за 1 милиард също е много трудна задача. Факт е, че тези пари са отрити в швейцарски сметки и ние имаме безспорно доказателство, че те са попаднали там чрез пране на пари от г-н Банев“, заяви още Гешев. Той поясни, че от швейцарските власти зависи запорирането на сметките на Баневи.

Веднага след разкритията на прокурор Иван Гешев в мрежата плъзнаха дежурните съмнения, че заради прословутата швейцарска банкова тайна, несметното богатство на Баневи ще си остане непокътнато в секретните трезори. Така ли е това?

Баневи не са прецедент в налагането на запор върху имането им, спотаено в Швейцария.  Още преди 3 години, в началото на декември 2015 г., къщата на укриващия зад граница се от родното правосъдие банкер Цветан Василев в Женева и 4 сметки в швейцарски банки бяха запорирани. Това съобщи тогава Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, която е поискала налагането на възбраната от швейцарски съд.

Магистратите от алпийската държава са се съгласили да наложат възбрана на тузарския палат на пишман-финансиста, както и да блокират сметките му там, но без да разкриват банковата тайна и да съобщят какви суми се крият в тях, писа по този повод „Монитор“. Според източници на разследващите във въпросните влогове се намират, скътаните за „черни дни“ пари на забегналия банкер и по данни на свидетели в тях има между 50 и 100 милиона лева в различни валути, научи Агенция „Монитор“. Огромните суми били депозирани именно в Швейцария, тъй като страната е известна като банков рай, в който не се пита за произхода на парите при внасянето им в банката, а освен това почти никога не се разкрива и банковата тайна за това какви суми има в трезорите й.

От КОНПИ тогава съобщиха, че налагането на запор на суми в Швейцария се случва за първи път от създаването й по нейно искане. Казусът е прецедент и в европейски план, тъй като подобни комисии за конфискация на бандитско имущество има в много малко страни в ЕС и нито една от тях досега не е успявала да наложи запор на банкови сметки в алпийската държава.

Друг рекорден момент в иска на комисията бе и възбраната, наложена на палата на Василев в Женева, тъй като това е най-скъпият имот, който е бил блокиран по дело за конфискация у нас. Според данните на експертите имението се оценява на 47 559 915 лв., което е три пъти повече от общата стойност на конфискуваното от комисията бандитско имане за миналата година. Както стана ясно още миналата година имението е напазарувано на името на съпругата на Цветан Василев – Антоанета, за цената от 20 млн. евро. Това означава, че само оборудването и мебелировката в него е струвала близо 4 млн. евро.

Както се вижда от историята със запора на сметките и имота в Швейцария на банкера-беглец Цветан Василев, процедурата е била задвижена и осъществена независимо от банковата тайна, след като швейцарските магистрати са преценили, че има достатъчно убедителни основания за това. Няма основания за съмнения, че те ще действат по различен начин и спрямо Баневи – и техният 1 милиард ще бъде запориран при доказване на мръсния му произход – пране на пари.

Коментари