Баневи отново замесени в корупционен скандал


Не е изненада, че българският съд винаги намира начин да шокира гражданите. Не е изненада и решението на Районния съд в Бургас къмпинг „Каваците“ да бъде върнат на скандално известните Евгения и Николай Баневи, въпреки че обектът е в списъка на КПКОНПИ със запорирани имоти, притежание на семейството-милионери.

Припомняме, че Евгения Банева беше пусната от ареста заради тежко заболяване, а дни по-късно беше забелязана на плажа в „Русалка“. Също там е споделила, че си взима обратно къмпинг „Каваци“. В началото никой не повярвал, че това е възможно, но се оказва, че тя не излъгала.

Свекърва й Мария Банева вече е в ролята на домакин на известния къмпинг. Веднага след влизането в сила на съдебното решение, тя започва лично да принуждава туристи и каравани да напуснат къмпига – ход, познат ни от 2017 година, когато в тази роля е била самата Евгения Банева. По това време тя стана известна с това, че остави 500 души без ток на „Каваците“. Възрастната Мария Банева пък заплашвала работещи там, че трябва много да внимават, когато свидетелстват пред Спецсъда, защото „Ниолай Банев няма живи съдружници“.

Съдия Калин Кунчев взима решението Баневи да получат обратно къмпинг „Каваци“. Той пък е известен с това, че през 2018 година беше осъдил две медии да платят обезщетение на известния ловец на мигранти Петър Низамов-Перата, който има и богато криминално минало. Според съдия Кунчев журналистите са виновни, че пишат статии, базирани на прессъобщенията на полицията и прокуратурата, за участието на Перата в сбиване с охранители на заведение. По-късно той бил оневинен и това го мотивирало да съди медиите.

Отново от компютъра на съдия Кунчев потребител с никнейм „Гробаря“ пък е писал нелицеприятни неща по адрес на различни магистрати. Още не е доказано кой е „Гробарят“. Не липсват и други скандални слухове.

Друг персонаж с име „Конфуто“ си търси любовни срещи, подплатени с качествена дрога, а след това се извиват ръцете на хора от правосъдната система.

Малко преди да стане ясно, че къмпинг „Каваците“ се връща в ръцете на Баневи, мълвата гласи, че в Бургас са се разнасяли едни 50 хиляди лева, които са подпомогнали решението. Силното юридическо лоби на Мария, Николай и Евгения Баневи е повече от очевидно.

Къмпинг „Каваците“ е тяхна собственост от 2000 година, когато Банев е получил подкрепята на БСП и ДПС, за да овлаадее доста ключови места по Черноморието – „Златна рибка”, „Каваците”, „Градина”, „Веселие”, „Черноморец”. Неговата „Приват турист” получава 40% от държавната „Хелио турс-С” срещу едва 700 хил. долара, но дори и от тях Банев плаща само 10%. Малко по-късно чрез други свои фирми той се сдобива и с останалите акции на „Хелио тур-С”. За тях се разплаща с прочутите в онези времена компенсаторки.

Следващите години са критични за къмпингите – напълно оставени на произвола на съдбата, те буквално се рушат, докато са в неговите ръце. Междувременно от Агенцията по приватизация заливат Николай Банев с искове, а частни съдебни изпълнители започват да продават къмпингите: 63 дка от „Градина” са купени за 1,7 млн. лева. Сходно е положението и на „Каваците”, част от който още преди години е обявен от ЧСИ за продажба, понеже Баневи дължат пари и за него.

Фирмата  „Джи енд Джи” наема къмпинга и има договор за това от май 2016 г. Той е подписан от представителя на „Джи енд Джи” Георги Дамянов и „Хелио-турс-С”. Въпреки това Евгения Банева само година по-късно пуска жалба срещу Дамянов, че се бил самонастанил в къмпинга. И това при условие, че договорът с „Джи енд Джи” е вписан в Търговския регистър, а експертиза доказва, че подписът на Евгения Банева е автентичен. Става ясно, че през 2016 г. приватизаторите нямат нищо против да дадат под наем къмпинга, но година по-късно решават, че е по-добре да изгонят наемателя.

Покрай съдебните одисеи на фамилията ще се окаже вярно твърдението на Евгения, която каза, че дала милиони за корупция в съдебната система.

Коментари