А ЗАЩО НЯМА ЗНАМЕ НА ПИЛОНА?!

Очакваме спешен ремонт на Арката на Свободата, в Ню Йорк статуята на Свободата се поддържа ежегодно...


В началото на седмицата съобщихме за лошото състояние на Арката на Свободата на Беклемето. От снимките, които публикувахме се видя как се е разрушил на места паметника, лошата инфраструктура към него, както и това, че има пилон за знаме, а знаме НЯМА! Ние от TroyanPress сме готови да дарим знаме на България, което да бъде качено на пилона до Арката! Днес получихме отговор от Общинска администрация, който гласи: 

Паметник Арка на свободата действително е общинска собственост. Прилежащата му територия, включително и пътят до него, попадат в територията на Национален парк Централен Балкан и са със статут на публична държавна собственост, което възпрепятства извършването на каквито и да е дейности по инфраструктурата от Община Троян. Въпреки това през 2015 година общината предприе действия за почистване и изграждане на 840 кв. м. бетонова настилка около паметника на стойност 20 000 лв. През 2017 година планира изграждането на фасадно осветление на Арката, като в момента се извършва проучване на потенциални фирми-изпълнители и се събират оферти.

Посочената рушаща се част от арката е възстановявана неведнъж през годините, но предвид суровите метеорологични условия (силен вятър, обледяване, ниски температури и др.) и фактът, че целостта на бетонното тяло е вече нарушена, проблемът възниква отново въпреки закърпването.

Община Троян продължава да се грижи не само за инфраструктурата на паметник Арка на свободата, но работи и за утвърждаването на неговия статут като военен паметник в знак на уважение и почит към паметта на загиналите за Освобождението на България.

 С уважение,

 Общинска администрация гр. Троян

Коментари