Андрей Новаков: Правилен е подходът да търсим ресор с бъдеще, технологии и висока добавена стойност


До края на ноември ще е ясно дали ще получим допълнителни средства за борба с чумата, казва в интерю за „Монитор“ евродепутатът

– Г-н Новаков, внесохте искане за отпускане на 45 млн.евро от европейския бюджет за преодоляване на проблема с чумата по свинете. От земеделското министерство заявиха, че интензитетът на заболяването драстично е намалял, каква е целта ви?

– Знам колко е тежко за българските стопани, които са загубили продукцията си, да превъзмогнат тази криза. Средствата са поискани, за да бъдат подкрепени, тъй като са пред реална опасност от фалит. Сумата от 45 млн.евро е разпределена на две – едната е във Фонда за реагиране при кризисни ситуации в земеделието, който искам да бъде увеличен двойно – от 20 млн.евро на 40 млн.евро. Другите 25 млн.евро са към Фонда за превенция. Така че се надяваме да се справим с проблема и да обезщетим стопаните от една страна, от друга – да направим така, че подобна ситуация да не се повтаря никога повече. Трудно е, защото когато има един добре функциониращ Съюз и свободно движение на хора, стоки, автомобили, заболяването се пренася много лесно. За мен е важно в максимална степен да защитим външните граници. Затова ни е нужно това финансиране. Надявам се, че за пета поредна година ще взема участие в преговорите по бюджета и така ще мога да се застъпя до последно за тази поправка. По този начин ще има увеличение на средствата и българските стопани ще знаят, че от 1 януари 2020 година могат да очакват подкрепа от Европейския съюз. Или най-малкото, ако държавата ги е обезщетила вече, тези средства се предоставят на съответната страна.

– Всъщност тези средства трябва да се отпуснат не само на България, нали така?

– Точно така, на всички държави, засегнати от заболяването. Към момента става дума за 11 страни.

– В кои други държави е най-тежко положението, освен в Румъния?

– В Румъния е изключително тежка обстановката, има огнище и в Словения. У нас вече взетите мерки дават резултат и огнищата намаляха. Така че засега за мен е важно да извоюваме достатъчно средства, с които окончателно да решим този проблем.

– Неформално срещате ли подкрепа от ваши колеги в Европарламента?

– Освен че поправката ми беше подписана от колеги от Полша, Словения, Гърция, Кипър, срещнах подкрепа и от държави, които не са засегнати от заболяването. Никой не е застрахован и всеки знае, че и неговата държава може впоследствие да се изправи пред такъв проблем и да се нуждае от помощ. Затова се надявам никой да не е против предложението ми и да се стигне до увеличение на средствата за стопаните.

– Кога искането ще се разгледа в комисия?

– Предстои бюджетната комисия да излезе със становище в края на септември или началото на октомври. През октомври ЕП трябва да гласува своята позиция, след като започнат преговорите между институциите – Европейската комисия и Европейския съвет. Най-късно до 18 ноември трябва да имаме резултат.

– Всъщност до тогава трябва да е ясна позицията за бюджета, какви са очакванията ви? Има ли риск от намаление на някои средства или увеличение на други?

– Нека уточним, че тук става дума за кризисни средства, които се отпускат заради бедствие. Това не би трябвало да засегне нито едно друго перо, по което страната ни получава финансиране до момента – нито в земеделието, нито извън него.

– Към какво точно ще бъдат насочени парите? Казахте, че ще са разпределени в два отделни фонда.

– Точно така. Това са два отделни фонда, единият е директно за обезщетяване на стопаните със загубени животни заради болестта, другият е за превенция и изграждане на съоръжения за биосигурност по външните граници, както и вътре в съответните държави. Мерките ще бъдат всеобхватни.

– Досега отпускани ли са такива средства на други страни, които са били изправени пред подобен проблем?

– Да, имаше такъв случай миналата година. Предложението беше внесено от румънски колеги заради болестта, която вилнееше тогава в Румъния. Това предизвика изключително неблагоприятен ефект върху икономиката в страната и затова имаше увеличение на средствата. В момента ситуацията там отново е изключително тежка.

– Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че е утвърдила списъка с предложения за нови еврокомисари, като се очаква, че ще го представи на Европейския парламент днес. Какви са очакванията ви и кой ресор е добър за нас?
– Наистина искам да видя кой е окончателният списък, за да можем да кажем какво би означавало за нас. Подходът, който беше приет, да поискаме по-модерен ресор, в който има висока добавена стойност, нови технологии, беше правилен. Очакваме да видим какво е финалното разпределение, тъй като за момента поне на мен не ми е ясно.

– Няколко пъти се повдигна тази тема, спекулираше се за различни ресори, които можем да получим, как си го обяснявате?

– Наистина няколко пъти имаше публикувана информация, която бе опровергавана лично от премиера Борисов. Това за мен е достатъчен сигнал, че докато не видим окончателния вариант, потвърден от Европейската комисия, не бихме могли да коментираме. Но това, което бе предприето, бе правилно – а именно да се търси ресор с бъдеще, модерни технологии и висока добавена стойност.

-Това означава ли да задържим същия ресор, който имахме?

-Да, означава точно това.

– Какво предстои тепърва що се отнася до битката за пакет „Мобилност“?

– В края на месеца очаквам темата да бъде повдигната отново и да стане ясно какво ще е бъдещето му. Оказва се, че ако в крайна сметка е истина, че Румъния е поискала ресор транспорт, това би било от наша полза. Предстои да разберем и каква ще е позицията на новата комисия по транспорт, тъй като имам много нови колеги с различно мнение от тези, които я напуснаха. Да видим какво ще се случи, защото за съжаление всички знаем как се стигна до това. Имаше гласуване на първо четене на този пакет в Европейския парламент в миналия мандат, има позиция на Съвета. Има доста работа да свършим, тъй като засега нямаме много поводи за радост.

– Обнадежден ли сте все пак след промяната на състава на комисията?

– Имаше причина да поискаме това отлагане. Виждаме, че нещата се подреждат така, както сме ги искали. Както казах, има много нови колеги, които ни подкрепят. С предишния еврокомисар нямахме диалог, накрая ни отказваше срещи. Така че гледаме с надежда към новия, особено, ако е от Източна Европа, това ни дава спокойствие. Най-малкото, че поне ще разбере нашите проблеми. Това са положителните страни. Негативните са, че процедурата по приемането на този пакет доста напреднала. Ще бъде все по-трудно да спрем, това е моментът, в който да кажа, че ще дойде време, в което ще трябва заедно с бранша да предприемем по-конструктивна позиция, а не просто да поискаме отлагане или отменяне на този пакет.

Визитка:

Роден е на 7 юли 1988 г. в Пазарджик

Има бакалавърска степен по публична администрация, като по време на образованието си изучава мениджмънт и управленски технологии, теория на управлението, местно самоуправление и други

Магистър по право, специализира в областта на правните науки

През 2014 г. година специализира в САЩ по програма за млади лидери от цял свят

В предишния състав на ЕП беше член на комисията по регионално развитие и заместник на комисията по бюджети и комисията по бюджетен контрол

В момента е член на Комисията по регионално развитие

Заместник в Комисията по бюджетен контрол и в Комисията по транспорт и туризъм

Коментари