Ако преди години не вярвахте, сега истината излезе наяве. Ето кой и как съсипа ЕЛМА АД!

Двамата приватизатори унищожили Елма-АД, това са Николай Банев и Борис Бояджиев. Единия фалира завода , другия измами работниците като им взе боновите книжки.


Tака изглеждаше ПРОТЕСТНА НОТА от 10.04.2012г.  до премиера Бойко Борисов от работници на Елма АД:

До:Бойко Борисов, министър-председател на Р България,

Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика
Делян Добрев, министър на икономиката
Борис Велчев, главен прокурор на Р България

Копие: местни и национални медии

От: Инициативен комитет от бивши работници на „Елма“ АД – Троян, представляван от Георги Иванов Гачевски, тел. 0889/023672 

Относно: Неизплащане на работни заплати от 2008-2009 г. до момента

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

„ЕЛМА“ АД – гр. Троян е правоприемник на бившия завод „Елпром – Троян“ – най-голямото предприятие на Балканския полуостров за електромотори средна мощност, 85% от продукцията на което се изнасяше в над 40 държави, включително Западна Европа, Близкия изток и Източния блок; с 2500 работници.

През 1997 г. при масовата приватизация АКБ „Форес“ на г-н Николай Банев придоби собствеността върху „ЕЛМА“ АД , както и върху много други предприятия (сред които 28 основни предприятия от промишлеността). От над 16 млн. лева печалба през 2004 г, към 2011г. фирмата има загуби над 8 млн. лв., с приходи от продажби – 290 хил. лв. (видно от публикуваните одиторски доклади). За периода 2008-2009 г. персоналът беше съкратен от 1000 работници – до 5-6 работника в момента (счетоводител и завеждащ „Личен състав“, портиер и др.).

Системното забавяне или частично изплащане на заплати на работниците започна от края на 2002 г., а от 2008 г. спря изплащането на заплати, в резултат на което всички работници бяха съкратени или напуснаха поради неизплащане на трудови възнаграждения. Към настоящия момент има заведени и спечелени трудови дела за неизплатени заплати от над 150 работници.

От 2010 г. всички годни машини – над 350 броя универсални стругове, фрези, координатни фрези, автоматични и полуавтоматични машини, всяка една с пазарна стойност въпреки овехтяването над 3-5 хил.лева, както и четири изключително скъпи полуавтоматични линии за производство на тела и лагерни щитове бяха нарязани и закарани за вторични суровини. съборен беше и сграден фонд в базовия завод в Троян. Много от работниците бяха съгласни вместо заплати да получат по един струг или фреза, но въпреки това изпълнителният директор ги продаде за скрап при цена 40 ст./кг.

Налице са основателни съмнения за умишлен фалит, тъй като голяма част от задълженията на „ЕЛМА“ са към свързани дружества. А за изненада на всички нас собственикът на „АКБ Форес“ г-н Николай Банев си назначи за изпълнителен директор човек без каквото и да било техническо или икономическо образование – г-жа Ана Райкова, дългогодишен обслужващ персонал (готвач) във ваканционно селище „Русалка“.

Въпреки приходите от продажба на скрап и вземанията от свързани фирми, дружеството създава всякакви пречки работниците да си получат полагаемото им се и изработено трудово възнаграждение. От началото на масовата приватизация до момента г-н Банев е бил в близки отношения с всички управляващи, но се надяваме, че това няма да Ви възпрепятства за една обективна проверка.

Освен „Елма“ АД (Троян) по същия начин бяха доведени до окаяно състояние и „Динамо“ (Сливен), „Полимери“ (Девня), „Берое“ (Стара Загора), „Изида“ (Елин Пелин), „Панайот Волов“ (Шумен), „Бимас“ (Русе) – всички те сред най-големите български промишлени предприятия; както и много други по-малки предприятия, всичките придобити при масовата приватизацията от холдинга на г-н Банев .

До средата на 2010 г. положението беше все още търпимо, тъй като работниците получаваха обезщетения от Бюрото по труда и имаха някакви надежди да си получат старите заплати. Но към настоящия момент положението на над 400 работници и техните семейства е КРИТИЧНО. Потърпевшите не могат да намерят работа, не получават обезщетения за безработица, има хора които не могат да издържат децата си да учат или да им купят облекла за абитуриентския бал. Има хора инвалиди, които нямат пари за лекарства и лечение, има хора със заеми към банки, които ги грози продажба на жилищата им.

С настоящата протестна нота ПРИЗОВАВАМЕ за спешна намеса от Ваша страна, като се надяваме да направите всичко възможно да бъде принуден фактическият собственик на дружеството – Николай Банев, да изплати дължимите заплати. В противен случай Ви уведомяваме, че започваме организация за провеждане на акции на ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ и сме готови на всякакви действия, за да защитим фактически правото си на живот. Предварително ви благодарим за съдействието!

 

5 април 2012 г., Троян

С уважение: Георги Гачевски

Днес Банев се разграничава от всичко това и няма спомен да е подписвал, какъвто и да е документ свързан с Елма. Негов най-яростен защитник е естествено другият приватизатор Борис Бояджиев, който пък измами работниците и служителите на Елма-АД да си дадат боновите книжки във фонда за масова приватизация „Свети Никола“ и после някой им открадна боновете книжки. Днес крадените бонове книжки се озоваха при Бояджиев , а той съответно като Банев е собственик на Елпром Харманли, Химатех и т.н.  с книжките на хората от Елма-АВД. Банев и Бояджиев от Хасковско съсипаха Елма!
Коментари