Адвокатът Николай Хаджигенов осъден за клевета


Членът на “Отровното трио” дължи на собственика на “Делта Гард” 1000 лева обезщетение. 

Адвокат Николай Хаджигенов, известен като един от предводителите на протеста за „цялостно творчество на ГЕРБ” и оставка на главния прокурор Иван Гешев, е осъден окончателно за клевета и обида. Пострадалият от неговите изявления бизнесмен Димитър Спасов, собственик на охранителната фирма „Делта гард”, е получил вече изпълнителен лист, с който ще вземе обезщетението от 1000 лева, заедно с лихвите, пресметнати от февруари 2018 г. насам.

Сумата е абсолютно символична и не тя е важната в случая. Обидните изявления на адвокат Николай Хаджигенов са прозвучали в интервю в предаването „Честно казано” на несъществуващата вече телевизия „Би Ай Ти” през октомври 2017 г. Темата е била „Спортът – корупционна структура”. А изразите, заради които се стига до дело са „Димитър Спасов е съпричастен към корупционни схеми в Българска федерация по кикбокс и муай тай” и „Димитър Спасов е „христоматиен пример за корупция”.

Хаджигенов е завършил право в Нов български университет. Една от най-известните му клиентки е бившата кметица на „Младост” Десислава Иванчева. Сега е адвокат на певицата Лиляна Деянова, известна с артистичния си псевдоним ЛиЛана. Тя се намира под домашен арест, след като полежа в ареста заради разследване по обвинение за далавери с европари.

Хаджигенов беше и сред застъпниците на Мая Манолова по време на кметските избори. Тогава той обяви с патос: „Ако искаме да съборим ГЕРБ, трябва да гласуваме за Мая Манолова”, което така и не се случи. Сега Хаджигенов буни софийските улици като част от „Отровно трио”, а преди това беше участник в протести срещу Цацаров, в защита на Лозан Панов. Става известен не толкова като юрист със спечелени дела по сложни казуси, а повече като участник в „Протестна мрежа”.

Адвокатът е бивш съдия по кикбокс. Преди време, по-точно преди да изговори клеветите, заради които сега ще плати 1000 лева, Хаджигенов е отстранен, като точно Димитър Спасов като шеф на Федерацията разписва спирането на реферските му права. Веднага след това самият Хаджигенов започва да пледира, че никога не е бил съдия на Българска конфедерация по кикбокс и муай-тай. Така или иначе обаче, той е със спрени съдийски права, а какви са скандалните причини, сред които най-малкото са разправиите с колеги, има очевидци, които много добре си спомнят.

“Изхвърлен е от съдийската позиция заради конфликти и грешно и опасно съдийстване, което е довело до травми за децата-кикбоксьори, чиито мачове е водил” – така характеризират съдийската му кариера хора от тези среди. И допълват, че Хаджигенов е причина деца дори да се отказват от спорта, след като са били обиждани от него.”Просто е наистина Отровен”, споделят хора, проследили цялата му кариера в кикбокса. Преди да заеме съдийското място, по думите им той е хвърлил ръкавиците и е избягал още на първия мач за ветерани.

Източник: bunt.bg

Коментари