„Традициите властват в Троян“ – показа го 25-то издание на Български фестивал на сливата


Стотици се стекоха отново в Троян и Орешак за тазгодишното, юбилейно 25-то издание на Български фестивал на сливата. Невиждан до момента интерес предизвика Фестивалът през настоящата година. Той протече отново в три дни, през които гостите и жителите на общината се насладиха на многобройни изпълнения на танцови и певчески състави, изявени български артисти, пъстра улица на занаятите, от която всеки можеше да си закупи нещо ръчно направено за спомен или просто да се наслади на изяществото на българското изкуство и занаяти.

Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ прикова погледите на посетителите в първия фестивален ден, който съвпадна с 22-ри септември Деня на независимостта. Въпреки хладното време, в троянския Балкан отекна гласа на Албена Вескова, а гостите изгледаха с интерес програмата.

Официалното откриване се състоя на 23-ти септември, като сред гостите, уважили шествието бяха: Н. Пр. д-р Ахмед ал-Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на държавата Палестина в България и доайен на дипломатическия корпус; Н. Пр. г-жа Сри Астари Расжид, Посланик на Индонезия в България; народните представители Иван Миховски и Валентина Александрова; областният управител на Област Ловеч г-н Терзийски, председателят на Общински съвет-Троян, заместник кметовете на Община Троян, началници на държавни и общински институции. „Този фестивал е нашият троянски поклон към планината, която ни е пазила в трудни и добри дни. Към слънцето, което налива сливовия плод със захар и разбира се към ракията, която е нашата емблема!“, с тези думи кметът г-жа Михайлова се обърна към събралите се гости на Фестивала в деня на официалното откриване. Един от най-специалните моменти в този тържествен ден беше обявяването на Главен майстор на ракията за 2017 г. Трето поколение грънчар, тазгодишният майстор, който запали казана под съпровода на родопска гайда и големия глас на Валерия Момчилова, беше троянецът Николай Йовков. Вечерта, посветена на младежите, за пръв път именно от троянска сцена Радко Петков изпълни своята самостоятелна песен – „Ябълката на раздора“, написана за него от Владимир Ампов-Графа. Самият Влади Ампов изнесе концерт по време на Фестивала и зарадва своите многобройни почитатели.

В неделния ден, хора от цялата страна и от чужбина успяха да се насладят на изживяването Български фестивал на сливата дори чрез телевизионния ефир. Телевизия БТВ и предаването „Тази събота и неделя“ излъчваше пряко случващото се от града, срещна зрителите с кмета на Общината, с Иван Чакъров – управител на Националното изложение в Орешак, Николай и Ралица Йовкови, местни производители, троянския зевзек Дон Чичи и много други. На централния площад от рано сутринта се носеше аромат на вкусна яхния, а хората можеха да се срещнат с големия кулинар Ути Бъчваров. Ути се погрижи за доброто настроение, ситите гости, на които раздаде над 500 порции от яхния, приготвена по специална троянска рецепта и направи кулинарно шоу, както само той умее.

В последния фестивален ден, кметът г-жа Михайлова връчи на победителите в конкурса за най-добра сливова ракия техните грамоти и парични награди. Жури в състав: Илиян Петракиев – председател, доц. Деян Георгиев и Дачо Дачев определиха първо място да заеме майсторски приготвената и най-пивка ракия, тази на Величко Колев от град Априлци. Кметът шеговито каза: „Априлци ни взеха ракията, но троянци ще им вземем сланината“. Втори в конкурса беше класиран Цочо Банковски от с. Бели Осъм, а трети – Камен Славков от Троян. Петдесет-годишната Спаска Маринова от Троян си спечели голямата награда – две нощувки със закуска и вечеря в хотел „Дива“, с. Чифлик.

Празникът завърши с танцов спектакъл на ансамбъл „Зорница“, които разиграха публиката и сложиха финал на едно тридневно събитие с много вкус и настроение.

Коментари