Регистриран случай на нодуларен дерматит в област Ловеч, взети са незабавни мерки, няма опасност за населението


На извънредно заседание на Областната епизоотична комисия днес стана ясно, че в област Ловеч има регистриран случай на едно заболяло животно от заразен нодуларен дерматит. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Росен Федерчев.

От 6 юни в областта е обявено първично възникнало огнище на болестта заразен нодуларен дерматит. Заболяването е започнало с проявена клиника при едно говедо от общо 5 животни във ферма в кв. Острец, гр. Априлци. Заболяването при животното е констатирано при клиничен преглед от официалния ветеринарен лекар и потвърдено след извършено изследване на взета кръвна проба късно вечерта в понеделник.

Вчера, вторник, по хуманен път са умъртвени общо 5 животни – заразеното и контактните с него, а труповете са унищожени чрез загробване. Извършено е механично почистване и дезинфекция на животновъдния обект. До момента не са констатирани други животни с клинични признаци на заболяване, обясни д-р Федерчев, като подчерта изрично, че животните се отглеждат в район, който не е близо до пътища, в гориста местност, а говедата не са напускали обекта повече от година и половина.

По думите на експерта, вече са осигурени 2500 ваксини, като ваксинацията е стартирала незабавно и неотложно, извършвана само от регистрирани ветеринарни лекари под контрола на официални ветеринарни лекари и съдействие на кметовете на съответните общини. Първата вълна от ваксинациите ще приключи до 10 юни, като се очакват следващите количества ваксина. Най-напред се ваксинират животните около огнището, като постепенно ще се разширява кръгът.

На заседанието на комисията стана ясно, че има малък процент животни, които не са регистрирани и ще се осигурят допълнителни количества ваксина за тях. Всяко възприемчиво животно ще бъде ваксинирано, заяви категорично д-р Федерчев, но призова кметовете и кметските наместници да съдействат установяването на нерегистрираните говеда.

Д-р Федерчев добави, че собствениците на умъртвени животни ще бъдат обезщетени от държавата и подчерта, че заболяването не е опасно за хората. Това подчерта и д-р Ивелина Русенова, директор на РЗИ – Ловеч.

На заседание, което бе водено от областния управител Ирина Митева, бяха обсъдени мерките за ограничаване на разпространението на заразен нодуларен дерматит. В тази връзка Ирина Митева подготвя заповеди, с които да ангажира и кметовете на общините с проблема.

Коментари