През второто издание на Празника на Тетевенската саламура бяха приготвени и раздадени над 350 литра рибена чорба


На 24 юни в Община Тетевен се проведе второто издание на Празника на Тетевенската саламура, събирайки множество жители, туристи и гости в центъра на китното планинско градче. Организаторите напомниха и за празника Еньовден, като акцентираха това в оформлението на сцената, с набрани рано тази сутрин планински билки.

Кметът на Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева отправи приветствие към присъстващите и отбеляза, че празникът набира все по-голяма популярност, което ще му отреди специално място в културния календар на Община Тетевен. Градоначалникът добави, че очаква културното мероприятие да се наложи като традиционно и да се превърне в един туристически продукт, който да спомага за привличането на все повече туристи.

Възможността да усетят уникалната атмосферата на събитието имаха: зам.-министърът на труда и социалната политика – Ивайло Иванов, народният представител – Калин Василев, председателят на Общински съвет – Тетевен – Мария Стойчева, зам.-кметът на Община Тетевен – Борис Врабевски и др.

В програмата по откриването на празника се включиха МВГ „Вежен“ и децата от музикалното училище в с. Черни Вит, изпълнявайки по няколко музикални поздрава към събралите се. След това екип от утвърдени тетевенски готвачи демонстрира на живо магията, при създаването на традиционната тетевенска саламура, а кметствата от – с. Рибарица, с. Черни Вит, с. Гложене, с. Голям извор, с. Дивчовото, заедно с Вила „Червен“, хотел „Зорница“, хотел „Черни Вит“, хотел „Вежен“, СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“/РСПБЗН/ – гр. Тетевен, се включиха със свои автентични рецепти за приготвяне на рибни ястия. На гореизброените беше дадена възможност сами да преценят с каква кухня ще участват, как да презентират и оформят своите щандове, като най-богато, атрактивно и автентично представяне записаха РСПБЗН – гр. Тетевен и кметство с. Черни Вит. В края на събитието на всички участници бяха връчени специално подготвени грамоти.

Тази година за първи път взеха участие хотелиери и туроператорски агенции, занимаващи се  с планински и кулинарен туризъм, който бяха организирали групи от туристи, специално за празника. Част от хотелиерите, които не успяха да участват, предоставиха свои рекламни брошури, а Вила „Червен“ осигури материала за зарибяването на р. Бели Вит. Преди да бъде показано що е то – зарибява,  бе направена демонстрация на стари начини за улов на риба.

Учениците от СУ „Георги Бенковски“ се записаха хем като участници, хем като доброволци, с активното включване на представителите на Общинския консултативен съвет по младежта. Те помогнаха и за реализирането на дарителската кампания за закупуването на мобилна сцена, като събраните средства възлизат на около 980 лв.

Второто издание на Празника на Тетевенската саламура завърши с кръшно хоро, много настроение и незабравими моменти.

Коментари