Нови успехи и поредни призови места за Общинския духов оркестър


Преди броени дни, Представителният общински младежки духов оркестър с мажоретки се върна от участие в Деветия национален преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави „Димитър Пеев” – Вършец 2016. Главният художествен ръководител и диригент – г-н Илиян Тодоров, съобщи добрата новина, че съставът отново е завоювал призови места.

Целта на състезанието е популяризиране на духовата музика и творческа изява на ученици от І до ХІІ клас, занимаващи се с музикално и танцово изкуство, приобщаване на младото поколение към българската култура и стимулиране извънкласната дейност на училищата.

Г-н Тодоров сподели, че с всяка изминала година нивото расте, а в тазгодишното издание участие взеха 9 оркестъра и три мажоретни състава – всички, много добре подготвени. Общинският духов оркестър получи две големи признания – журито му присъди първото място за трети пореден път. Оркестърът бе победител в две предишни издания – за 2014 и 2015 г. „Реших да се опитаме  да направим един т.нар. „голям шлем“ и за щастие се получи, сподели ръководителят г-н Тодоров и се пошегува, че при следващи покани, Оркестърът трябва да участва само като гост, за да не взима всяка година призовите места. За първи път, организаторите на състезанието дадоха награда и за най-добра хореография, като наградата получи Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки – гр. Троян, с хореограф Елеонора Петковска.

Тази година е особено успешна, само преди месец г-н Тодоров се върна от Прага, където заедно с Дамския хор при Троянския манастир спечелиха златни медали. Господин Тодоров сподели, че има нови и интересни идеи за настоящата година, както и за реализиране на няколко участия и отбелязване на годишнината на Оркестъра. Ще видим и тяхната нова визия, тъй като предстои ушиване на нови униформи.

На 27 и 28 май Оркестърът ни ще вземе участие в най-известния фестивал за духови оркестри и мажоретни състави, в гр. Монтана. Тази година се провежда 10-то, юбилейно издание, а любопитен факт е, че именно троянският състав открива първия фестивал, проведен през 1988 г.

Станислава Цукева,
Връзки с обществеността

Коментари